Afvallen? Verwen jezelf!
Afvallen? Verwen jezelf! David Robson schreef een boek over het verwachtingseffect. Ieder mens heeft voortdurend verwachtingen. Verwachtingen over hoe veerkrachtig ons lichaam is, over of we gevoelig zijn voor bepaalde ziektes, of we aanleg hebben om dik te worden en ga zo maar door. Die verwachtingen en overtuigingen hebben diepgaande invloed op onze gezondheid en ons welbevinden, omdat ze lichamelijke en mentale reacties veroorzaken. Een voorbeeld is het Nobeco-effect, onze overtuiging over stress en hoe we stress interpreteren en de betekenis die we geven aan ons voedsel.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Voorspellingen
Omdat ons brein een voorspellingsmachine is beïnvloedt onze verwachting ten aanzien van de voedingswaarde van wat we eten onze lichamelijke reacties, zowel qua vertering als qua metabolisme. Als we denken dat we minder calorieën tot ons nemen dan we daadwerkelijk doen reageert ons lichaam daarop alsof het waar is. Het resultaat is dat we ons minder verzadigd voelen. Daardoor zijn we sneller weer hongerig en verbrandt ons lichaam minder, om onze vetreserves te behouden.
Ontberingsmindset
Als we kiezen voor ‘de gezonde optie’ of de ‘light’ optie of de vetvrije optie, en dit heeft voor ons de betekenis dat we onszelf lekkere dingen ontzeggen, dan krijgen we een ontberingsmindset. Het spartaanse dieet waarop we onszelf plaatsen maakt het dan juist moeilijker om gewicht te verliezen, dan wanneer we zouden ervaren dat we dingen eten die we heerlijk vinden. We zouden moeten voorkomen dat we lekker en gezond zien als een dichotomie. Het eten is of lekker, of gezond, maar beiden gaan niet samen. Als we echter ervaren dat een gezonde optie ook de lekkerste optie is, dan krijgen we een genotsmindset. Om een ontberingsmindset te voorkomen doen we er goed aan te erkennen dat genot een onderdeel moet zijn van elke maaltijd.
Afvallen? Verwen jezelf!
Als je de vruchten wilt plukken van wat je eet of wilt afvallen, geeft Robson de volgende tips:
- Vermijd afleiding als je eet en besteed aandacht aan je eten terwijl je eet. Bewaar sterke herinneringen aan de ervaring, omdat dit je helpt om je langer voldaan te voelen.
- Als je minder wil snacken denk dan aan wat je laatste maaltijd was. Je herinneren wat je die dag voor het laatst hebt gegeten helpt om je minder hongerig te voelen
- Pas op voor eten dat wordt beschreven in termen van een ontbering (de ‘lichte optie’, vetvrij, de gezonde optie etc.), omdat die een ontberingsmindset oproepen en je fysiologische reactie op het voedsel beïnvloedt. Probeer als je weinig calorieën wilt innemen voor voedsel te kiezen dat je een gevoel van genot oplevert.
- Als je op dieet bent besteed dan extra aandacht aan smaak, presentatie en textuur van je eten. Alles wat je genot tijdens het eten verhoogt, helpt om je langer verzadigd te voelen.
- Geniet van het vooruitzicht te gaan eten. Dit stimuleert je spijsvertering en zorgt ervoor dat je je langer verzadigd voelt.
- Vermijd gezoete dranken want het is moeilijk voor je lichaam om hieruit energie te halen, terwijl er veel calorieën in zitten. Je neemt dus veel calorieën in terwijl je niet de vruchten plukt van je verzadigd voelen.
- Voel je niet schuldig over een sporadische lekkere calorierijke traktatie, maar geniet er volop van.
Trainingen Progressiegericht Werken |
1 Reactie
[…] mechanismen die hiervoor zorgen zijn zowel fysiek als gedragsmatig. Een voorbeeld is ons metabolisme. Omdat ons brein een voorspellingsmachine is beïnvloedt onze verwachting ten aanzien van […]