Schriftelijke vragen ter voorbereiding van een gesprek kunnen de kwaliteit van dat gesprek ten goede komen. Een arbeidsdeskundige in onze training progressiegericht werken vertelde de afgelopen week dat zij tegenwoordig twee schriftelijke vragen aan haar cliënten mailt en aan hen vraagt om hun gedachten vast te laten gaan over die twee vragen.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Half uur

De arbeidsdeskundige heeft beperkte tijd voor haar gesprekken; een half uur per gesprek. Hoewel ze de vragen uit de CPW-zeven stappen aanpak zeker gebruikt, merkte ze bij zichzelf tijdsdruk. Daardoor voelde ze zich regelmatig ongeduldig en begon ze haar cliënten wat onder druk te zetten om concreet te worden. Maar die druk werkte averechts. Ze kwam er samen met haar cliënten niet sneller door vooruit.

Twee vragen vooraf

De twee vragen die de arbeidsdeskundige nu mailt naar haar cliënten zijn:

  1. waar sta je nu/welke progressie heb je geboekt?
  2. waar wil je nu als eerste verdere progressie in gaan bereiken?

Tijdswinst

De arbeidsdeskundige merkt ten eerste dat deze twee vragen vooraf mailen tijdswinst oplevert in het gesprek. Haar cliënten bereiden zich voor aan de hand van de twee vragen en zijn minder geneigd om lang te willen vertellen over de ontstaansgeschiedenis van hun klachten. In plaats daarvan richten ze hun aandacht en focus op welke progressie ze al hebben bereikt en welke progressie ze nu verder willen gaan bereiken. De arbeidsdeskundige voelt geen tijdsdruk meer, en is binnen het half uur op een rustige manier klaar.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Zelfgeformuleerde stappen

Het tweede voordeel dat de arbeidsdeskundige bereikt door de twee vragen vooraf te mailen, is dat haar cliënten direct ‘in de progressie’ zitten. Wat ze hiermee bedoelt is dat haar cliënten met zelf verwoorden welke stappen ze willen gaan zetten. Daardoor staan ze er achter om die stappen ook daadwerkelijk te zetten en boeken ze tussen de gesprekken door meer en kwalitatief betere progressie.

Eigen emoties

Het derde voordeel dat de arbeidsdeskundige noemde was dat ze zelf constructievere emoties wist te creëren door de twee schriftelijke vragen vooraf te mailen. Ze voelde zich rustiger en minder ongeduldig, het lukte haar beter om aan te sluiten bij haar cliënten en bij wat haar cliënten wilden bereiken. De gesprekken werden er doelgerichter en prettiger van.

Schriftelijke vragen ter voorbereiding

Deze twee eenvoudige schriftelijke vragen leverden de arbeidsdeskundige en haar cliënten veel op. Schriftelijke communicatie heeft soms een slechte naam, alsof het altijd beter is om de dingen face-to-face te bespreken. Maar dat is volgens mij onterecht. Schriftelijke communicatie kan zelfs voordelen hebben boven face-to-face communicatie. Dit mooie voorbeeld van de arbeidsdeskundige geeft daarvan blijk.

 
Trainingen Progressiegericht Werken