Een paar dagen geleden gaf ik een training aan leidinggevenden en coaches en een deelnemer vertelde dat hij de cirkeltechniek had uitgeprobeerd, maar dat het niet had gewerkt. Ik werd nieuwsgierig, want ik hoor nooit dat de cirkeltechniek niet werkt. Dus ik vroeg door wat er niet had gewerkt. Dit is wat deze deelnemer vertelde:

Negativiteit omringt de positiviteit

‘In een coachingsgesprek begon ik met het vullen van de binnencirkel. Mijn client vertelde over alle dingen die er goed liepen, die ze al had bereikt en die zetten we in de binnencirkel. Ze werd er rustig van en kreeg weer wat meer vertrouwen. Dus tot zover werkte de cirkeltechniek goed. Maar toen gingen we naar de buitencirkel. En daarin zetten we alle dingen die er niet goed gingen, de problemen die ze had en waar ze tegenaan liep. Haar positiviteit verdween als sneeuw voor de zon! De buitencirkel omringt de binnencirkel, dus alle positiviteit werd nu omringd door negativiteit. Dat werkte dus totaal niet’.

Plusjes in de buitencirkel

Nu de deelnemer me had uitgelegd hoe hij de cirkeltechniek had uitgevoerd begreep ik beter waarom het niet had gewerkt. In de binnencirkel stonden plusjes, maar in de buitencirkel stonden minnetjes. Ik kan me goed voorstellen dat deze cliënt er moedeloos van was geworden. De bedoeling van de cirkeltechniek is dat er plusjes in zowel de binnencirkel als de buitencirkel komen te staan. In de binnencirkel staan de plusjes die er al zijn bereikt en in de buitencirkel staan de plusjes die de persoon verder wil gaan bereiken. Als je de cirkeltechniek op die manier toepast, staan er alleen maar plusjes op papier.

Wat wil je ervoor in de plaats?

Hoe kom je tot plusjes in de buitencirkel, wanneer je gesprekspartner negatieve formuleringen gebruikt? Als je gesprekspartner aangeeft dat de relatie met zijn collega slecht is en dat ze ruzie hebben, dan kan die formulering nog niet opgeschreven worden in de buitencirkel. Je gaat dan eerst op zoek naar wat je cliënt in de plaats wil van deze slechte relatie. Daar kom je met een vraag zoals: ‘Wat zou je hiervoor in de plaats willen?’ of ‘Hoe zou je graag willen dat de relatie met je collega werd?’ De cliënt wordt zo uitgenodigd om tot positieve doelformuleringen te komen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag constructief met deze collega praten over onze verschillende invalshoeken’ of ‘Ik wil graag goed samenwerken met deze collega’. Die plusjes waar de cliënt op uit is schrijf je vervolgens op in de buitencirkel.

Plusjes omringt door plusjes

Als je de cirkeltechniek goed toepast, worden de plusjes die er al zijn omringd door de plusjes die je verder wilt gaan bereiken. Het effect daarvan is dat je cliënt optimistisch raakt en gemotiveerd raakt om iets uit zijn buitencirkel naar binnen te gaan verplaatsen.

]