Met mijn tips blokkeer ik jouw gedachtegang
We kunnen niet twee dingen tegelijk. Als we twee stukjes input krijgen, schenken we aan één daarvan onze aandacht. Als we aan het nadenken zijn en we krijgen een vraag die aansluit bij onze gedachtegang, dan kunnen we doordenken. Krijgen we, terwijl we aan het nadenken zijn, een tip dan stagneert onze eigen gedachtegang en gaan we aandacht besteden aan de tip. Iemand in onze opleiding progressiegericht coachen verwoordde deze ervaring zo:”Ik realiseer me dat met een verkeerde vraagstelling of met een advies, de gedachtegang van de cliënt blokkeert”.
In een andere groep vorige week oefenden we met lastige uitingen. Eén van die uitingen was dat een cliënt op een gevraagd of ongevraagd advies van de coach zegt:”Daar kan ik helemaal niks mee!” De deelnemers in deze groep zaten vaak in een context waarin ze om advies werd gevraagd of waarin ze als experts adviezen te binnen schoten. Als de cliënt zegt:” Daar kan ik helemaal niks mee!”, dan was er al iets mis gegaan in de manier waarop het advies was gegeven, zo realiseerden de deelnemers zich. Maar wat kun je doen om weer aan te sluiten bij de cliënt op dit punt in het gesprek? We oefenden met diverse progressiegerichte reacties, die allemaal gebaseerd waren op de volgende uitgangspunten:
1. Aansluiten bij het perspectief van de cliënt
2. Opnieuw respecteren van de autonomie aan de cliënt
3. Onderzoeken van het perspectief van de cliënt
4. Sturen op een nuttig vervolg voor de cliënt
1 Reactie
Ik herken een duidelijke hint hoe door goedbedoelde tips het zelfoplossend vermogen van de klant,kan worden gedwarsboomd. De centrale vraag in bovenstaand artikel is: “Maar wat kun je doen om weer aan te sluiten bij de cliënt op dit punt in het gesprek?”
Ik ga er vanuit dat je in dat geval in je beleving weer terug gaat naar het moment van vaststelling om welke type klant het hier gaat: bezoeker,klager of klant.
Het kan ook zijn dat je als begeleider bij jezelf opmerkt dat je het even gehad hebt met deze klant en eigenlijk moet erkennen dat je het kontakt bent geraakt.
Dus het plaatsen van het woordje “opnieuw” voor de 4 uitgangspunten lijkt mij op zijn/haar plaats.