Drie typen intrinsieke motivatie
Intrinsieke motivatie refereert aan het doen van een activiteit omdat die activiteit in zichzelf prettig en interessant is en voldoening schenkt. Er zijn drie typen intrinsieke motivatie. De eerste is de intrinsieke motivatie om te weten. Je kunt intrinsiek gemotiveerd zijn om bepaalde kennis te vergaren, informatie te verwerken, kennis op te bouwen. Iemand die vrijwillig een studie oppakt vanwege interesse in het onderwerp is intrinsiek gemotiveerd om kennis over dat onderwerp te vergaren. Het tweede is de intrinsieke motivatie om iets te creëren. Je kunt intrinsiek gemotiveerd zijn om zelf iets voor elkaar te krijgen, op te bouwen, te maken. Iemand die een boek schrijft of een liedje componeert of een training in elkaar zet of fotografeert ervaart voldoening om dit te creëren. Het derde type intrinsieke motivatie gaat om stimulerende ervaringen. Je kunt intrinsiek gemotiveerd zijn om stimulerende sensorische ervaringen te hebben, om prettige, leuke en opwindende dingen te ervaren. Dat kan gaan om sensorische stimulatie, zoals het luisteren naar muziek. Om esthetische stimulatie, zoals het kijken naar een mooi schilderij. Om het ervaren van flow, zoals je kunt ervaren wanneer je helemaal opgaat in dansen, tennissen, les geven, piano spelen, zingen en ga zo maar door.
Als iemand intrinsiek gemotiveerd is voor een activiteit dan gaat hij graag en uit zichzelf aan de slag met die activiteit en is het doen van de activiteit prettig voor de persoon. Je kunt de intrinsieke motivatie van iemand de ruimte geven door die persoon zelf te laten kiezen waar hij zich mee bezig wil houden en hem niet in de weg te zitten tijdens zijn activiteit. Je kunt die persoon ondersteunen wanneer hij hulp vraagt, en de juiste informatie geven wanneer hij die nodig heeft. Je kunt hem feedback geven wanneer hij daaraan behoefte heeft. Maar je kunt de intrinsieke motivatie van iemand ook ondermijnen, bijvoorbeeld wanneer je een beloning in het vooruitzicht gaat stellen, wanneer je de persoon gaat beoordelen of bekritiseren, wanneer je de persoon eigenschapscomplimenten gaat geven, wanneer je een competitief element gaat introduceren en wanneer je deadlines gaat stellen.
2 Reacties
Beste Gwenda,
Onder welke motivatie valt ‘ergens steeds beter in willen worden’ zoals bijvoorbeeld de spelers aan de olympische spelen, zullen willen?
En waar valt ‘graag willen winnen’, zoals de spelers aan de Olympische spelen ook zullen willen, onder?
Met hartelijke groet,
Wilga
Beste Wilga
Je kunt op allerlei manieren gemotiveerd zijn om ‘ergens steeds beter in te willen worden’. Zo kan je motivatie extern gereguleerd zijn (je wilt dan ergens steeds beter in worden omdat je daarmee een beloning kunt krijgen of een straf kunt ontlopen), je kunt geintrojecteerd gemotiveerd zijn (je wilt dan steeds beter worden omdat je jezelf onder druk zet), je kunt geïdentificeerd gemotiveerd zijn (je wilt dan steeds beter worden omdat dat congruent is met belangrijke opbrengsten), je kunt geïntegreerd gemotiveerd zijn (je wilt dan steeds beter worden omdat je dat belangrijk vindt) en je kunt intrinsiek gemotiveerd zijn om ergens steeds beter in te willen worden (omdat je de activiteit interessant vindt). Graag willen winnen kan zowel een autonome vorm van motivatie zijn als een gecontroleerde vorm, zie ook hier: prestatiedoelen
hartelijke groet, Gwenda