Boosting-interventies
Boosting-interventies zijn erop gericht om de keuzes die mensen maken te beïnvloeden, zonder ze ergens toe te dwingen. Boosting-interventies zijn familie van nudges, maar zijn niet hetzelfde, zo beschrijft dit artikel van Rouyard et al (2022).
Trainingen Progressiegericht Werken |
Tegenmaatregel
Zowel nudges als boosts zijn bedoeld als tegenmaatregel tegen irrationele keuzes die mensen zijn geneigd te maken. Zo zijn mensen bijvoorbeeld geneigd om niet te sparen voor later, terwijl ze rationeel wel weten dat het verstandig is om dat te doen.
Nudges
Nudges werken zo dat mensen meer automatisch geneigd zijn om een keuze te maken die ‘goed voor ze is’. Bijvoorbeeld door een vakje met de ‘juiste’ keuze al te hebben aangevinkt, zodat mensen geen bewuste keuze hoeven te maken en by default de keuze maken die goed wordt geacht door bv een instelling of een publiek orgaan (zie ook hier over screening.) De achterliggende gedachte bij nudges is dat mensen slechte keuzes maken door hun cognitieve biases en onvolkomenheden en dat deze niet te overwinnen zijn. Mensen kunnen nooit loskomen van deze onvolkomenheden, daarom moet de nudge hen helpen om tot betere uitkomsten te komen.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Boosts
Boosting-interventies gaan ervan uit dat mensen kunnen leren om hun eigen irrationele keuzes en cognitieve fouten te herkennen en bewust betere keuzes kunnen leren maken. Kennis van implementatie-intenties kan mensen bijvoorbeeld helpen om bewust gezonde keuzes te maken (bijvoorbeeld: als ik voor de TV zit, dan eet ik een appel). Met een boosts worden de vaardigheden van mensen verbeterd of wordt de omgeving waarin mensen hun keuzes maken verbeterd. Een A-viertje met feiten ten aanzien van keuze a en keuze b, bijvoorbeeld, helpt mensen om geïnformeerde afwegingen te maken. Mensen krijgen eenvoudige beslis-strategieën aangereikt of informatie aangereikt die het makkelijk maakt om eigen bewuste keuzes te maken.
Voorbeeld
Een voorbeeld van een nudge ten aanzien van gezonde dieetkeuzes is om de ongezonde snacks verder weg in het cafetaria te zetten en de gezonde keuze in het oog te laten springen. Een voorbeeld van een boost ten aanzien van gezonde dieetkeuzes is om mensen te informeren over het kiezen van kleurrijk voedsel, omdat daarmee gezonde voedselkeuzes worden gemaakt.
Boosting-interventies
Boosting-interventies zijn bedoeld om mensen te ondersteunen beter geïnformeerde keuzes te maken. Mensen zijn vrij om de vaardigheden en kennis die ze verwerven via de boost al dan niet te benutten bij het maken van hun keuze. Er wordt geen beslissing voor mensen genomen ten aanzien van wat ‘goed’ voor ze zou zijn, dat kunnen ze zelf bepalen afhankelijk van hun eigen levensdoelen.
Trainingen Progressiegericht Werken |
1 Reactie
[…] hun onderzoek werd gekeken naar het effect van korte boosters. De leraren gaven in de loop der tijd zo nu en dan korte reminders plus tests die de boodschap […]