Foto: Walter Schlundt Bodien

Artikelen over gespreksvoering in 2024. Dit jaar heb ik 93 artikelen geschreven op deze site. Die gingen om thema’s zoals welbevinden, motivatie, leiderschap, groeimindset, ouderschap, de samenleving en gesprekstechnieken. In deze post een overzicht van de artikelen over progressiegerichte gesprekstechnieken en de aanpak van sessies en gesprekken.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Licht irritante uitingen

Bepaalde vragen en opmerkingen vallen wat mij betreft in de categorie ‘licht irritant’. Het gaat dan om vragen die niet bedoeld zijn als vraag, maar ook om vragen die tot stagnatie leiden. Een voorbeeld van een vraag die niet bedoeld is als vraag beschrijf ik hier ‘kritiek vermomd als vraag’ en hier ‘herken je dat?’. Die vragen vind ik licht irritant omdat de iets anders suggereren dat de vragensteller eigenlijk bedoelt. Daarmee missen ze eerlijkheid en transparantie. Er zijn ook vragen die wel eerlijk bedoeld zijn, maar niet effectief zijn omdat ze leiden tot stagnatie. Een voorbeeld van een vraag die tot stagnatie leidt beschrijf ik hier ‘wat doet dat met jou?’ Meer voorbeelden van stagnerende uitingen kun je hier vinden en hier kun je uitingen vinden die juist wel tot progressie leiden.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Nuttigheidsinterventies

Progressiegerichte gesprekken zijn doelgericht en focussen op nut en bruikbaarheid. Niet elk gesprek hoeft dus een progressiegericht gesprek te zijn, er zijn genoeg ‘babbelgesprekjes’ die helemaal niet de bedoeling hebben om te leiden tot progressie. Maar in gesprekken die wel bedoeld zijn om tot progressie te leiden kun je gebruik maken van nuttigheidsvragen, en niet van vragen zoals ‘wat vond je van het gesprek?’ Soms hebben mensen niet direct antwoord op de nuttigheidsvraag en in dit artikel beschrijf ik wat je dan kunt doen. Hoewel de nuttigheidsvraag wat apart kan voelen voor zowel de vragensteller als de gesprekspartner, merken mensen die de vraag stellen dat hun gesprekken veel beter en doelgerichter erdoor verlopen. Gesprekstechnieken pas je altijd toe, of je je er nu van bewust bent of niet.

Humor

Lachen is niet alleen prettig, het is ook functioneel, want via de positieve emoties versterken we onze onderlinge verbondenheid en worden we creatiever. Humor in teams is dan ook vaak een groot goed, maar kan ook verkeerd uitpakken, zoals ik hier beschrijf. Ook docenten doen er goed aan om zich bewust te zijn van het type humor dat ze inzetten in hun lessen. De humor van de docent kan het leerproces ondersteunen, of juist in de weg zitten. Humor kan ook een defensieve uiting zijn, een manier om je ergens met een grapje vanaf te maken zodat je de boodschap niet serieus hoeft te nemen. De toon waarop je je grapje maakt bepaalt mede of die als grapje wordt ervaren. C’est le ton qui fait la musique.

Luisteren

Luisteren speelt een grote rol in progressiegerichte gespreksvoering. De manier waarop je laat merken dat je hebt geluisterd is een onderschat en uniek aspect in de progressiegerichte benadering. Je eigen perspectief speelt op geen enkele manier een rol in het luisterdeel van het gesprek, en dat is niet eenvoudig om te doen. Over de kracht van luisteren schreef ik dit artikel en over de prijs van luisteren dit artikel. Wie luistert er naar de luisteraar? Het is het waard om beter te worden in aansluiten op het perspectief van je gesprekspartner, ondanks dat het moeite kost om het te leren. Uit onderzoek lijkt dat opname in interacties (aansluiten) de kwaliteit van een gesprek enorm ten goede komt, zoals hier beschreven. Hoewel het aansluiten een interventie op zich is en geen opmaat voor je eigen mening of punt, is het niet zo dat progressiegerichte gesprekken alleen maar gaan om aansluiten. ‘Wanneer schakel je door?’ is dan ook het onderwerp van dit artikel.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Kleine uitingen met grote impact

Progressiegerichte gespreksvoering biedt een rijke en effectieve aanpak om gesprekken doelgericht en waardevol te maken. Met onderwerpen zoals nuttigheidsvragen, humor en de kracht van luisteren heb ik geprobeerd praktische handvatten te bieden voor het voeren van betere gesprekken. Mijn hoop is dat deze artikelen helpen om stil te staan bij hoe kleine interventies grote impact kunnen hebben in interacties.

 
Trainingen Progressiegericht Werken