Skip to content

Als we focussen op talent komen de resultaten vanzelf

paranormaalEen organisatie moest van een context waarin men subsidies kreeg een commercieel succesvolle organisatie worden. De medewerkers zagen daar best tegen op, want ze wilden geen verkopers worden die hun klanten diensten aansmeerden die ze niet nodig hadden. Men had gehoord dat als mensen hun sterktes en hun talenten ontdekken en gebruiken, dat leidt tot goede resultaten. Dus kregen de medewerkers te horen dat de verandering gerealiseerd zou gaan worden door te gaan focussen op talent. Voor de claim dat een focus op talenten en sterktes leidt tot goede resultaten is geen wetenschappelijk bewijs. Er is nog niet door onafhankelijke wetenschappers een causaal verband aangetoond dat zo loopt: als je je talent hebt ontdekt en je talent toepast dan leidt dat tot goede performance. Helaas voor deze organisatie waren zij zich er niet van bewust dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat een focus op talent leidt tot goede resultaten (in dit geval een financieel gezonde organisatie). De medewerkers gingen daarom hun talenten opsporen en die toepassen, maar het leidde niet tot een gezonde stroom aan opdrachten. De financiële situatie werd nijpend. Het management zag zich genoodzaakt om mensen te ontslaan en te gaan reorganiseren. Dat leidde tot verwarring onder het personeel. Als ze zich gingen focussen op hun talenten zou toch alles goed komen? Het kwam niet goed, dus kregen de medewerkers harde omzettargets opgelegd. Nu was de demotivatie compleet. Moesten ze alsnog verkopers worden.

Als we onze acties baseren op overtuigingen waarvoor geen bewijs is, dan is dat niet zonder schade. Het is het waard om claims niet zonder slag of stoot te geloven, hoeveel mensen ook beweren dat een bepaalde claim de waarheid is. Het is belangrijk om dingen te geloven die waar zijn. Hoe kun je erachter komen wat waar is en waar bewijs voor is? Het begint met het serieus nemen van wetenschappelijk onderzoek als de beste manier die we hebben om achter de waarheid te komen. Zeker geen perfecte manier, maar het beste wat de mensheid tot nu heeft bedacht. Daar hoort bij dat je steeds bereid blijft om je overtuigingen bij te stellen, soms radicaal bij te stellen, als je bewijs krijgt dat je overtuiging niet bewezen kan worden. Zo lang iets niet bewezen is, kunnen we er niet zeker van zijn of het waar of onwaar is. Maar dat betekent niet dat we dan maar moeten gaan geloven in onbewezen theorieën. Hoop is niet hetzelfde als kennis. Hier zijn enkele links die ook over dit onderwerp gaan:

 1. zekerheid is de vijand van de waarheid
 2. focus op sterktes kan je zwakker maken
 3. de sterkteverwarring
 4. aangeboren sterktes begrenzen je?
 5. geen wetenschappelijk bewijs voor aangeboren talent?
 6. hoe zinnig is de focus op sterktes?
 7. kritiek op de positieve psychologie
 8. je plafond is het vertrekpunt
 9. doe eens wat niet werkt, daar leer je van
 10. alternatieven voor de talentenvraag

2 thoughts on “Als we focussen op talent komen de resultaten vanzelf

 1. Jozef

  Sterktegebaseerde technieken zijn nu het nieuwe, moeilijk uit te roeien onkruid in HR-land.
  Bedankt voor deze illustratie.

  Reply
  1. Gwenda

   Beste Jozef,
   Ja, ik ben het met je eens dat de talentfocus regelmatig lijkt te worden omarmd zonder enige scepsis. Misschien komt dat omdat het intuïtief zo logisch voelt (zoek je talent op en focus je daarop want dan functioneer je goed en word je gelukkig), dat je bijna zou denken dat er wetenschappelijk bewijs voor is gevonden. Maar de wetenschappelijke onderzoeken die er zijn, zijn correlationeel van aard, zijn gebaseerd op zelfrapportages en zijn uitgevoerd door commerciële instanties die hun geld verdienen met de sterktebenadering. Wellicht komen er ooit robuuste, gerepliceerde, niet-commercieel ingegeven onderzoeken die aantonen dat:
   1) talenten (dus aangeboren aanleg ergens voor) opsporen en toepassen leidt tot psychologisch welbevinden
   2) je opgespoorde talenten toepassen leidt tot goed presteren
   3) er zoiets bestaat als aantoonbare plafonds waarvoorbij mensen niet kunnen komen
   4) dat mensen op het gebied van hun aangeboren zwaktes eerder die plafonds bereiken dan ten aanzien van hun aangeboren sterktes
   5) dat het beter worden op gebieden waar je talenten liggen leidt tot psychologisch welbevinden terwijl het beter worden op gebieden waar je zwak in bent niet leidt tot psychologisch welbevinden

   En nog fundamenteler: dat er zoiets bestaat als een observeerbaar setje talentgenen voor elk talent, en dat je zonder die genen op dat gebied minder kunt bereiken dan wanneer je die specifieke genen wel hebt, ook niet met deliberate practice. Dus ook een objectieve maatstaf om te bepalen welke talenten iemand heeft in plaats van een zelfrapportage via een vragenlijst.

   Als deze bewijzen er komen, dan wijzig ik mijn kijk op de werkelijkheid en ga ik het talentenperspectief omarmen. Tot die tijd heb ik mijn sterke twijfels en zie ik geen reden om talent als voorspeller van floreren en presteren te zien en om mensen te adviseren niet tezeer te gaan investeren in het verbeteren van hun zwaktes. Gerepliceerde grote hoeveelheden onderzoeken op het gebied van deliberate practice, de zelfdeterminatie theorie en de groeimindset wijzen niet in de richting van bewijs voor de talentenclaims, noch de inzichten vanuit de onderzoeken naar breinplasticiteit.

   hartelijke groet, Gwenda

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *