Een organisatie moest van een context waarin men subsidies kreeg een commercieel succesvolle organisatie worden. De medewerkers zagen daar best tegen op, want ze wilden geen verkopers worden die hun klanten diensten aansmeerden die ze niet nodig hadden.

Talenten

Men had gehoord dat als mensen hun sterktes en hun talenten ontdekken en gebruiken, dat leidt tot goede resultaten. Dus kregen de medewerkers te horen dat de verandering gerealiseerd zou gaan worden door te gaan focussen op talent. Voor de claim dat een focus op talenten en sterktes leidt tot goede resultaten is geen wetenschappelijk bewijs.

Causaal verband

Er is nog niet door onafhankelijke wetenschappers een causaal verband aangetoond dat zo loopt: als je je talent hebt ontdekt en je talent toepast dan leidt dat tot goede performance. Helaas voor deze organisatie waren zij zich er niet van bewust dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat een focus op talent leidt tot goede resultaten (in dit geval een financieel gezonde organisatie).

Ontslag

De medewerkers gingen daarom hun talenten opsporen en die toepassen, maar het leidde niet tot een gezonde stroom aan opdrachten. De financiële situatie werd nijpend. Het management zag zich genoodzaakt om mensen te ontslaan en te gaan reorganiseren. Dat leidde tot verwarring onder het personeel. Als ze zich gingen focussen op hun talenten zou toch alles goed komen? Het kwam niet goed, dus kregen de medewerkers harde omzettargets opgelegd. Nu was de demotivatie compleet. Moesten ze alsnog verkopers worden.

Schade

Als we onze acties baseren op overtuigingen waarvoor geen bewijs is, dan is dat niet zonder schade. Het is het waard om claims niet zonder slag of stoot te geloven, hoeveel mensen ook beweren dat een bepaalde claim de waarheid is. Het is belangrijk om dingen te geloven die waar zijn. Hoe kun je erachter komen wat waar is en waar bewijs voor is?

Wetenschap

Het begint met het serieus nemen van wetenschappelijk onderzoek als de beste manier die we hebben om achter de waarheid te komen. Zeker geen perfecte manier, maar het beste wat de mensheid tot nu heeft bedacht. Daar hoort bij dat je steeds bereid blijft om je overtuigingen bij te stellen, soms radicaal bij te stellen, als je bewijs krijgt dat je overtuiging niet bewezen kan worden. Zo lang iets niet bewezen is, kunnen we er niet zeker van zijn of het waar of onwaar is. Maar dat betekent niet dat we dan maar moeten gaan geloven in onbewezen theorieën.

Hoop en kennis

Hoop is niet hetzelfde als kennis. Hier zijn enkele links die ook over dit onderwerp gaan:

  1. zekerheid is de vijand van de waarheid
  2. focus op sterktes kan je zwakker maken
  3. de sterkteverwarring
  4. aangeboren sterktes begrenzen je?
  5. geen wetenschappelijk bewijs voor aangeboren talent?
  6. hoe zinnig is de focus op sterktes?
  7. kritiek op de positieve psychologie
  8. je plafond is het vertrekpunt
  9. doe eens wat niet werkt, daar leer je van
  10. alternatieven voor de talentenvraag

]