Foto: Walter Schlundt Bodien

Veel mensen die de progressiegerichte aanpak kennen benutten die in progressiegerichte zelfcoaching. Een mooi voorbeeld is de e-mail die ik een tijdje geleden ontving van iemand die de opleiding progressiegericht werken bij ons volgde.

Advies gevraagd

Het mailtje begon zo: ‘Zou je me even willen helpen met het volgende? Ik heb even je advies nodig. Ik ben de afgelopen anderhalf jaar bezig geweest met een onderzoeksproject. De bedoeling is dat ik een artikel schrijf over de uitkomsten van dat project. Mijn leidinggevende zei steeds: ‘Je zit heel dicht bij een publicatie, maar doe nog even dit of dat’. En dat vond ik niet zo erg, want het artikel werd er steeds beter van. De laatste twee maanden heb ik er heel hard aan gewerkt en het was moeilijk. Ik stuurde het artikel vorige week tevreden op naar mijn leidinggevende, met het idee dat het nu echt af is. Maar hij stuurde een mailtje terug met weer allerlei nieuwe invalshoeken… Of ik dit en dit ook nog eens wilden gaan bestuderen en gaan verwerken in het artikel…Dat kost me weer maanden! Ik voelde mijn energie echt wegvloeien toen ik zijn mailtje las. Ik heb er het hele weekend inwendig over lopen mopperen. Wanneer stopt hij nou eens!’

Waar ik ‘nee’ tegen zeg

‘Dus ik wil ‘nee’ gaan zeggen tegen mijn leidinggevende. Ik wil dit artikel gaan afronden en niet weer iets compleet nieuws erbij halen. Want het artikel is goed zoals het is, en er zit waarde in het afronden van dit project en een punt erachter zetten. Het kan immers altijd beter, zo kun je eindeloos doorgaan.’

Waar ik voor pleit

‘Ik zou graag willen dat mijn leidinggevende het artikel nog een keer leest en controleert en ik pleit ervoor dat ik het daarna afrondt en publiceer. Want dan kan ik verder met een volgend project, dat ook heel interessant is en belangrijk is voor de kennisontwikkeling van mij en ons team.’

Wat ik ga doen

‘Wat ik ga doen: ik ga mijn leidinggevende een mailtje sturen om te vragen wanneer we een afspraak kunnen hebben. Het liefst vandaag. En dan tijdens die meeting wil ik voorstellen om dit project en artikel af te ronden en wil ik ‘nee’ zeggen tegen het toevoegen van weer een nieuwe invalshoek. De reden daarvoor is dat het belangrijk is met een nieuw project te starten, zodat we de kennis die ik opdoe in dat nieuwe project ook kunnen benutten in mijn verdere onderzoek en het onderzoekswerk van onze vakgroep. Ik ga hem vragen of hij het artikel wil controleren op taal met het idee dat dit de laatste versie is.’

Eh…hulp

‘Dus waar ik je hulp bij nodig heb is…eh…niks eigenlijk. Ik heb de dingen net duidelijk opgeschreven in dit mailtje en ik weet al hoe ik verder ga. Dus, dank voor je hulp en advies. (Als je geen tijd hebt kun je eigenlijk ook alleen deze laatste twee zinnen lezen).’