De zonzijde van je schaduwzijde
Het laatste boek van Todd Kashdan is een pittig pleidooi voor “heelheid”. Zijn boek is getiteld “the upside of your dark side”. Kashdan vindt dat de positieve psychologie dreigt te verzanden in een happinessbeweging, waarin negatieve emoties, de negatieve kanten van het leven en van jezelf worden weggezet als slecht en onbruikbaar. In plaats van de focus op het positieve, claimt Kashdan dat jezelf zijn in alle volledigheid, en niet alleen je goede kanten, leiden tot succes en voldoening.
Hoe komt hij tot dit pleidooi?
Kashdan stelt dat er steeds meer mensen depressief en angstig zijn terwijl de maatschappij tegelijkertijd een steeds grotere nadruk is gaan leggen op het nastreven van gelukkig zijn. Hoe dat komt? De manier waarop mensen proberen gelukkiger te worden leidt niet tot meer geluk maar tot depressies en angsten, stelt Kashdan. Kashdan verwerpt het idee dat de gelukkig leven wordt gekenmerkt door een leven met zo weinig mogelijk pijn en zoveel mogelijk positiviteit. Het opzoeken van de zonzijde en het comfort en het vermijden van negatieve gevoelens en staat van zijn impliceert ook dat mensen hun problemen gaan ontwijken en dus ook oplossingen voor problemen gaan ontwijken, zegt hij.
Daarnaast, stelt Kashdan, kan wat we zien als negatief beter voor ons zijn dan wat we zien als positief. Een paar voorbeelden die Kashdan aanhaalt zijn deze. Studenten die in de war zijn van studiestof en zich daardoor heen weten te worstelen scoren beter op examens dan studenten die de stof direct snappen. Politieagenten die zelf slachtoffer zijn geweest van criminaliteit vertonen meer doorzettingsvermogen en betrokkenheid dan zij die daar niet mee in aanraking zijn geweest. Echtgenoten die hun partner fysiek en verbaal geweld vergaven kregen meer van dat geweld terwijl degenen die het niet accepteerden er een halt aan wisten toe te roepen. De mensen die bereid zijn en in staat zijn om zowel in een positieve als negatieve staat te verkeren bereiken de beste resultaten: ze zijn gezonder, succesvoller, leren beter en hebben diepere voldoening in het leven.
Kashdan heeft het over emotionele, sociale en mentale souplesse. Emotionele veerkracht en soepelheid komt niet voort uit je positief voelen maar uit het tolereren van zowel het positieve als het negatieve als het zich voordoet. Sociale souplesse komt niet voort uit altijd aardig zijn voor anderen maar uit goed kunnen inschatten wanneer je welk gedrag het beste kunt laten zien. En soms is dat kwaadheid, zegt Kashdan. Mentale souplesse is niet constant mindful zijn, maar is het afwisselen van diverse mentale staten. Je laten leiden door je onbewuste is soms beter dan steeds mindful in het hier en nu zijn.
Kashdan heeft een gemakkelijk leesbare schrijfstijl, waarbij hij veel provocerende stellingen poneert. Mij spreken zijn soms “grote stappen snel thuis” redeneringen minder aan, maar het boek is toch best interessant wat mij betreft. Wat denk jij? Is de eenzijdige focus op “gelukkig en positief-zijn” die Kashdan ziet in de USA en Groot Brittanië, ook zichtbaar in onze Nederlandse samenleving? Is een pleidooi voor “heelheid” ook in Nederland nodig? Nemen depressief en angststoornissen toe door een focus op gelukkig zijn? Of heeft die trend misschien toch meer te maken met een therapiecultuur?
4 Reacties
Voor mij gaat het ‘positief en gelukkig’ zijn om hoe met ervaringen om kan worden gegaan: wat wil je uit de ervaring halen en hoe leef je hiermee verder? Amerikanen zie ik uit hele nare ervaringen iets positiefs voor of over zichzelf halen waarmee zij door kunnen gaan.
Ik denk wel dat het onprettig kan zijn als meer mensen positiever in het leven staan en het jou nog niet lukt.
Ik denk dat het streven naar geluk en succes zeker een oorzaak is van depressie en angst bij mensen die daar (meestal naar eigen maatstaven) niet toe komen. Opvallend vind ik de beschreven rol van mindful zijn hierbij. In mijn ogen is dat juist een accepterende houding: met aandacht zijn bij wat er is (postief/negatief) en niet streven (naar geluk/succes/betere tijden). Dit leidt tot meer tevredenheid en dat lijkt mij het beste medicijn tegen depressie en angst. Kortom, deze gevoelens mogen er zijn maar natuurlijk!! voelt iedereen zich liever tevreden dan bang of depressief. Mindful zijn wordt zo als een soort happy-flower-power beweging neergezet. Dat doet de hype ermee -reagerend op je andere artikel-. Zonde van een ongekend waardevolle manier om in het leven te staan!
Bedankt voor jullie interessante reacties, Ronald en Siska
vriendelijke groet, Gwenda
Dag Gwenda,
Reageren op een oude post lijkt een ‘back to the future’ gehalte te hebben, maar goed…
Na het lezen van de samenvatting kreeg ik een pop up in mijn hoofd die ik hier als aanvullend wil brengen.
De auteur stelt dat, in het geval van studenten en politie, het doorworstelen of doorkomen van een traumatische situatie er blijkbaar beter uitkomen. Ik stel voor dat je het boek van Michael Portzky erbij neemt. Als neuropsycholoog heeft hij onderzoek gedaan rond veerkracht. Hieruit blijkt dat mensen die een hoge veerkracht vertoonden vòòr een traumatische ervaring nadien een nog grotere veerkracht toonden en er dus beter uitkwamen dan individuen die een lage veerkracht bezaten. De ‘what does not kill you, makes you stronger…’ is dan wel met een korreltje zout te nemen dus.
Ik kan me wel vinden in deze (nieuwe?) bevindingen. Als ik dit doortrek in mijn ‘progressiegericht werk’ met groepen en individuen besef ik maar al te goed dat de impact van een sessie of traject uiteraard ook samenhangt met de veerkracht van een individu. Ik weet niet of dit een traject / gedachte is geweest die bij jou ook reeds naar boven is gekomen?
Mijn comment is uiteraard heel kort en bondig, want veerkracht gecombineerd met een gezond palliatief pallet (waar grijpt een individu naar terug wanneer hij/zij geconfronteerd wordt met een tegenslag…vlucht in drank, drugs, etc…of naar positieve zaken zoals sport, gezond eten, lezen, etc…)
Graag jouw mening hierover…