Een leuke oefening om deelnemers in een groep met elkaar in gesprek te laten komen is een variant op speeddaten. Je laat mensen dan in meerdere rondjes kennis met elkaar maken, waarbij telkens als er een signaal gaat gewisseld wordt van gesprekspartner. Maar welke focus geef je mee voor deze gesprekjes?

Persoonlijkheid

Laatst hoorde ik een trainer de volgende opdracht geven: Probeer erachter te komen welke persoonlijkheid, welk karakter je gesprekspartner heeft. Men moest elkaar vragen stellen zoals: wat voor persoonlijkheid ben je? Wat is je meest opvallende karaktereigenschap? Hoe zouden anderen jouw persoonlijkheid beschrijven? Wat viel je direct op aan het karakter van je gesprekspartner?

Statische Mindset

Deze focus heeft het risico dat mensen elkaar in hokjes gaan plaatsen en een statische mindset in de groep ontstaat. Je krijgt en geeft elkaar labels. Beschrijvingen in termen van vaststaande persoonlijkheidskenmerken heeft nadelen. Zo kan er probleeminductie plaatsvinden (oh jee, kom ik over als een perfectionist?). Er kan self fulfilling prophecy gaan plaatsvinden (mijn persoonlijkheid is extravert, dus nu ga ik me in deze groep nu manifesteren) en kan druk opleveren (ik word gezien als intelligent persoon, dus nu moet ik wel steeds slimme dingen zeggen).

Interesses

Een focus die veelbelovender is, is om mensen te vragen om elkaar te vertellen waar hun interesses liggen. Wat vind je met name interessant? Wat vind je erg boeiend en leuk om te doen? Deze vraag naar iemands interesses geeft je veel informatie over je gesprekspartner. Je leert hem of haar kennen op een manier die direct relevant en interessant is voor jullie allebei. Interesses zijn een indicatie van intrinsieke motivatie, dus gegarandeerd dat de gesprekspartners het gesprekje als positief gaan ervaren.

Vragen

Andere voorbeelden van een focus die goed kan werken in dergelijke gesprekjes is:

  • Wat heeft je met name voldoening gegeven in je werk de afgelopen tijd?
  • Welke kleine progressie heb je de afgelopen periode geboekt in iets dat belangrijk voor je is?
  • Wat loopt er wel naar je tevredenheid in je werk?
  • Waar ben je vooral nieuwgierig naar ten aanzien van het onderwerp van deze bijeenkomst?
  • Wat zou jij graag willen dat er in deze sessie aan de orde kwam om er een goede bijeenkomst van te maken?
  • Waaraan zou jij achteraf merken dat deze bijeenkomst je iets heeft opgeleverd?
  • Wat weet jij al van het onderwerp van deze bijeenkomst?

Activerende werkvormen

Activerende werkvormen kunnen erg goed werken, mits de inhoud relevant is en goed in elkaar zit. Een activerende werkvorm rondom inhoud die rammelt, niet goed doordacht is of zelfs averechts werkt levert niet iets goeds op. Trainingen ontwerpen begint met gedegen inhoud. De werkvormen zijn vervolgens een middel om die gedegen inhoud goed voor het voetlicht te brengen.