Skip to content

Progressiegerichte reisagent

Stel je voor dat je als reisagent in de volgende vervelende situatie bent beland. Een klant heeft een aantal maanden geleden een boeking en een aanbetaling gedaan voor een vakantiewoning, die nu door omstandigheden helaas niet meer verhuurd kan worden. Je hebt gekeken naar alternatieven voor deze klant, maar het is niet eenvoudig. Een optie die je ziet is een vakantiewoning die 250 kilometer van de oorspronkelijke geboekte vakantiewoning verwijderd ligt en die ook nog eens kleiner en minder luxe is. Je stelt een email op om de klant te informeren. Je doel is de klant te behouden en te helpen met een alternatieve vakantiewoning. Dit is je email:

Hierbij informeer ik u over uw reservering.  Helaas is het door omstandigheden niet mogelijk om uw vakantie door te brengen in de geboekte vakantiewoning. Uiteraard vind ik dit heel vervelend. Ik heb dan ook geprobeerd om een gelijkwaardig alternatief te vinden. Dit is gelukt! Ik heb een andere woning voor u uitgezocht. Een gezellige woning die helemaal gelijk is aan wat u had geboekt. In de bijlage treft u de aangepaste bevestiging aan. Voor dit alternatief zullen uiteraard geen extra kosten in rekening worden gebracht. Graag ontvangen wij binnen enkele dagen uw reactie. Mocht u nog vragen hebben, kunt u ook gerust contact met ons opnemen.

Voordat je je email verzendt, pak je eerst even de progressiegerichte communicatieprincipes erbij: erkennend, aansluiten bij het perspectief van de ander, vriendelijk, eerlijk, doelgericht, autonomieondersteunend, kleine stappen voorwaarts, benuttend wat werkt, duidelijk, vragend ipv stellend. En je legt jouw tekst naast die principes. Wat zou je dan veranderen aan de tekst?

Als je een voorbeelduitwerking wilt, dan kun je mailen naar gwendaschlundtbodien@kpnmail.nl

 

 

3 thoughts on “Progressiegerichte reisagent

 1. Dolores

  hallo ik begrijp het niet helemaal
  in deze mail schrijf je aan de klant dat het een gelijkwaardige woning is terwijl de (...) vakantiewoning die 250 kilometer van de oorspronkelijke geboekte vakantiewoning verwijderd ligt en die ook nog eens kleiner en minder luxe is (...)
  dan ben je toch niet eerlijk?
  hoor het graag!

  Reply
  1. Gwenda

   Klopt Dolores, vandaar de vraag:"hoe zou jij deze email van de reisagent progressiegerichter maken?"

   Reply
 2. Yvonne Frijlink

  Na: "ik heb geprobeerd een gelijkwaardig alternatief te vinden" zou ik als volgt verder gaan
  "Dat is helaas niet helemaal gelukt. De woning die ik voor u kan boeken ligt in ... en heeft iets minder ruimte en comfort dan de woning die u aanvankelijk zou krijgen.
  Ik bied u dan ook een korting aan op de oorspronkelijke prijs van EUR... en daarbij ontvangt u van ons een voucher voor een gratis diner voor 2.
  Graag verneem ik binnen enkele dagen van u of u met mijn voorstel akkoord kunt gaan.

  Met vriendelijke groet,

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *