Rosaly Boekhorst nam deel aan de zesdaagse training progressiegericht coachen die startte in september 2018. Zij ging tussen de dagen heel gericht aan de slag met het uitproberen van de progressiegerichte interventies in haar werk als docent.

Een van de manieren waarop ze dat deed was het ontwerpen van progressiegerichte lessen, zie ook hier. In deze bijdrage vertelt Rosaly over een interessante ervaring die ze had met een progressiegerichte opdracht in de klas:

Uitleg bestellen

In één van de bijeenkomsten van progressiegericht coachen hebben we een opdracht gedaan waarbij je aan je buurman mocht vragen een bepaald begrip uit te leggen. Hij zou dat voor je opzoeken. Je buurman mocht aan jou ook een moeilijk begrip vragen wat jij dan weer voor hem zou opzoeken en aan hem zou uitleggen. Dit heb ik geprobeerd te vertalen naar mijn klas. Dat heb ik als volgt gedaan:

De opdracht

Tijdens een hoofdstuk van taal komen er verschillende moeilijke woorden naar voren. Deze woorden zet ik aan het eind van het hoofdstuk op het bord. Elke leerling kiest een woord waarvan hij de betekenis niet goed (meer) weet.  Leerling A vraagt aan zijn buurman leerling B of hij de betekenis van dat woord wil opzoeken. Leerling B kiest ook een moeilijk woord en vraagt aan leerling A of leerling A de betekenis voor hem wil opzoeken. Wanneer beide leerlingen de betekenis van het woord hebben gevonden gaan ze het aan elkaar uitleggen.

Moeilijke woorden-receptie

Daarna lopen de leerlingen door de klas. Ze tikken een willekeurige leerling aan en vertellen aan elkaar welk woord ze lastig en dat ze nu de betekenis geleerd hebben. Daarna tikken ze nog één keer een willekeurige leerling aan en herhalen nog een keer wat hun lastige woord was plus de bijbehorende betekenis. De aangetikte leerling doet hetzelfde over zijn moeilijke woord.

Reacties

Hieronder een aantal reacties die de leerlingen gaven:

  • het is een goede manier, want je leert meer woorden
  • ik vind het leuk dat je kinderen mag aantikken
  • het helpt omdat je dan beter je toets kan maken
  • je leert meer woorden die je eerst niet kende
  • leuk om zo de moeilijke woorden te leren
  • je leert ook om op te zoeken
  • Maar de mooiste vond ik misschien nog wel: het is tijdverspilling, want je bent helemaal niet aan het leren!?!

Bedankt voor je bijdrage, Rosaly!