Elkaar leren kennen via de cirkeltechniek
Deze weken begeleid ik teamsessies in een zorginstelling, waarbij de teamleden in nieuw samengestelde teams zich aan het voorbereiden zijn op een nieuwe manier van werken: van intramuraal naar “meer zoals het gaat in de thuiszorg”. De teamleden willen elkaar leren kennen en willen een gezamenlijk idee krijgen over hoe ze de nieuwe manier van werken samen willen oppakken. De cirkeltechniek bleek een interessante en leuke manier te zijn om elkaar te leren kennen. Dat ging zo:
1. Stap 1. Vorm duo’s, pak een groot vel papier per persoon en teken twee cirkels op dat papier: een binnencirkel en een buitencirkel
2. Stap 2: Ga de binnencirkels vullen: Vertel eens aan je collega wat er al in jouw binnencirkel kan worden opgeschreven. Met andere woorden: wat heb je aan deskundigheid, kennis, ervaring, vaardigheden? Wat gaat je gemakkelijk af? Wat heb je al geleerd? Met welke vragen kunnen je collega’s bij jou terecht omdat je er iets van af weet?
3. Stap 3: Vertel nu eens aan je collega wat er in jouw buitencirkel kan worden opgeschreven. Met andere woorden: wat wil je de komende periode graag leren? Wat wil je graag verder ontwikkelen? Waar heb je interesse in om je meer mee bezig te houden? Waar wil je misschien beter in worden?
4. Stap 4: Leg alle vellen papier op de grond. Elk duo vertelt wat op de volgende manier wat in de cirkels staat: de ene persoon vertelt wat er in de binnencirkel staat van zijn duo-partner en die vertelt zelf wat er in zijn buitencirkel staat en andersom.
5. Stap 5: We gebruiken deze cirkels om elkaar te helpen en ondersteunen bij wat mensen willen leren en bereiken, om taakhouderschappen in te vullen en om te weten bij wie ieder terecht kan met specifieke vragen.
6 Reacties
Interessante benadering!
De omschrijving is erg kort en roept een paar vragen op:
waarom een binnen en een buiten cirkel, je kunt toch wat je al hebt IN een cirkel zetten en wat je nog WIL erbuiten?
Ik neem aan dat ook gewisseld wordt?
Hallo Frits, bedankt! Voor een verdere uitleg van de cirkeltechniek kun je op “cirkeltechniek” zoeken in deze site en op de noam site http://www.noam.nu en ook in de boeken Ontwikkel je Mindset en Progressie door zelfcoaching vind je een uitleg van die techniek. Mocht je het niet kunnen vinden, mail gerust, dan help ik je verder op weg.
Een probleem dat ik hier zie is dat “deskundigheid” een relatief begrip is. Het hangt af van met wie je spreekt. Zo kan je als deskunig bestempeld worden over een specifiek onderwerp bij één groep, maar helemaal niet in een andere groep. bvb. Ik kan als deskundige over financiele ratios voorkomen bij collega’s uit operationele functies, maar ben dat helemaal niet als ik tussen economisten sta. Als je in een nieuwe groep terechtkomt is het helemaal niet evident om te bepalen waar je op dat vlak staat.
Bedankt voor je reactie, Jozef. Ja, als je een “objectieve” meting van iemands deskundigheid wilt kun je beter andere middelen inzetten. Deze oefening was bescheidener bedoeld, namelijk als kennismaking met elkaar, zodat je van elkaars ervaring en interesses hoort.
Een reactie op Jozef, in aanvulling op Gwenda: in de gekantelde organisatie telt vooral wat de cliënt/burger aangeeft nodig te hebben. Als je dat consequent als leidend principe neemt wordt het al weer gemakkelijker om te kijken naar deskundigheid: dan wordt het ‘op welke aspecten van de mogelijke hulpvragen heb ik meerwaarde, ervaring, kennis’. En is niet meer de objectieve deskundigheid zoals bepaald onder vakgenoten leidend, maar de vraag of je ‘genoeg’ hebt voor het vraagstuk van de cliënt. Een heel wezenlijke transformatie in het nieuwe organiseren, met een nieuwe rol van de professionals (die in mijn ideaalplaatje ook niet-professionals een kans op een plek biedt in de binnencirkel).
Hallo, ik gebruik voor deze kennismakingsperiode van trainingen gebruik van de Hand:
– duim: waar ben je goed in (wat jezelf vindt)
– wijsvinger: wat is je doel (leven, carrière, training, afhankelijk van de training ga je hier meer of minder diep en/of ver)
– middelvinger: wat vind je lastig, waar heb je een hekel aan?
– ringevinger: wat vind je belangrijk, waar ben/blijf je trouw aan, wat zijn je WAARDEN?
– pink: de kleinste van het stel, waar ben je onzeker over, waar heb je last van in jezelf?
Afhankelijk van de tijd en het type training kiezen de cursisten van uit 200 foto’s 2 a 3 a 4 foto’s, die symbool staan voor het Verleden, het Heden en de Toekomst. Als trainer introduceer ik mezelf ook aan de hand van de Hand of aan de hand van de foto’s.
Hiermee krijg ik snel veel veiligheid, openheid, toekomstgerichtheid en symboliek in de training, dus niet alleen verhalend en rationeel en feitelijk, maar meer betekenisgevend, dieper en kwetsbaarder op een concrete en praktische manier.