Opname in interacties. Demszky et al (2021, 2023) deden onderzoek naar zogenoemde ‘opname’ in interacties. Opname in interacties betekent dat er wordt aangesloten op wat de gesprekspartner heeft gezegd. Opname heeft  zowel een taalkundige als sociale functie. Feedback over in welke mate een docent in zijn reacties daadwerkelijk opneemt wat de student of leerling zei of vroeg blijkt die docenten beter te maken in aansluiten.

Manieren

Er zijn verschillende manieren om opname vorm te geven. Je kunt bijvoorbeeld erkennen wat de ander heeft gezegd. Je kunt samen een zin afmaken. Je kunt herhalen wat de ander heeft gezegd. Je kan ook een vraag beantwoorden waarbij je de kernwoorden die de ander heeft gebruikt in zijn vraag herhaalt. In een interactie kun je, naar gelang de situatie, meerdere van deze strategieën tegelijk gebruiken.

Functies van opname

De functie van opname is zowel taalkundig als sociaal. Ten eerste helpt het om samenhang te creëren tussen twee dingen die gezegd worden, zodat het gesprek soepel verloopt. Ten tweede is het een manier om te laten zien dat je de ander begrijpt, door diens bijdrage te accepteren als iets wat jullie allebei delen. En ten derde zorgt het ervoor dat je goed samenwerkt met degene met wie je praat, door die persoon de ruimte te geven en te laten merken dat wat ze zeggen belangrijk is.

Herhalen

Het blijkt dat herhaling van kernwoorden een heel effectieve vorm van opname is. Herhalen laat zien dat je echt luistert en herhalen helpt om een samenhangend gesprek op te bouwen. In progressiegerichte gespreksvoering benutten we dit sterk, voor in onze samenvattingen de kernwoorden van de gesprekspartner te bewaren.

Onafgemaakte zin

Een andere manier van opname die effectief is, is het herhalen van een deel van de zin die de ander heeft uitgesproken op een vragende intonatie. Een NT2-cursist maakt bijvoorbeeld een taalkundige fout door te zeggen: ‘Ik wil in het bos loop’, en de docent herhaalt de zin deels met een vragende intonatie: ‘Ik wil in het bos…?’ Daarmee impliceert de docent dat een deel van de zin al correct is en nodigt die de cursist uit om het laatste woord te verbeteren door de infinitief te gebruiken (Ik wil in het bos lopen).

Opname in interacties

Opname heeft in allerlei interacties voordelen. Bijvoorbeeld in de interactie tussen ouders en kinderen, leidinggevenden en medewerkers en docenten en cursisten. Het opnemen van ideeën van studenten door docenten bevordert dialogisch onderwijs, waarbij de student zich gehoord voelt en agency ervaart in zijn eigen leerproces. Dit staat in contrast met een onderwijsstijl van monologen, waar docenten voornamelijk lesgeven door te doceren zonder veel interactie met de studenten. Opname in interacties heeft een positief effect op het leren en de prestaties van studenten.