Welk muziekinstrument zou je willen leren bespelen?
Je mindset heeft invloed op wat je bereikt, op hoe je leert en op hoe je je voelt. Je mindset heeft ook een effect op je relaties met anderen en op hoe je samenwerkt met anderen. Om die relatie tussen je mindset en je leren, presteren en floreren te illustreren een hypothetisch en eenvoudig voorbeeld.
Stel dat iemand aan je vraagt:”Welk muziekinstrument zou je willen leren bespelen?” En stel dat je een groeimindset hebt. In dat geval zou je gaan nadenken over of een muziekinstrument bespelen iets is dat je interessant lijkt. En mocht het idee je aanspreken, dan zou je een instrument kiezen dat je graag zou willen kunnen bespelen. De vraag of je aanleg hebt voor het bespelen van een instrument zou niet relevant voor je zijn, in plaats daarvan zou je geïnteresseerd zijn om te horen over hoe je het betreffende instrument kunt leren bespelen. En als je zou starten met het leren bespelen van het instrument, zou je niet uit het veld geslagen zijn wanneer je het moeilijk zou vinden. Dat zou je normaal vinden. Want alle begin is immers moeilijk. Je zou de moeilijkheid ervaren als uitdagend. Je zou oefenen en feedback vragen en je richten op het leerproces. En als er weer eens een valse toon uit je instrument zou komen, zou je dat niet leuk vinden maar ook geen drama. Ik kan het nog niet, zou je denken. Moeilijkheden en fouten maken zijn een normaal onderdeel van leren. En je zou doorgaan met oefenen. Je zou goed opletten hoe je docent of een expert op het gebied het instrument bespeelt. Zodat je van hun expertise leert. Langzamerhand zou je beter worden in het bespelen van het instrument. En wie weet waar je dan terecht zou komen.
Als je een statische mindset hebt en deze vraag zou je worden gesteld zou je anders denken. Je zou je in eerste instantie afvragen of je muzikale aanleg hebt. Is het antwoord “nee”, dan zou je zeggen:”Nee, ik heb geen talent voor het bespelen van een muziekinstrument. Niks voor mij”. En je zou er niet aan beginnen. En je zou het dus ook niet leren, waardoor je bevestigd wordt in je overtuiging dat je er geen talent voor hebt. Als je zou denken “ja, ik heb er aanleg voor”, dan zou je een instrument kiezen en je zou beginnen met bespelen ervan. En wellicht zou het je in het begin makkelijk afgaan, je hebt er immers aanleg voor. Maar al vrij snel zou je tegen je grenzen oplopen. En je zou mensen zien die veel beter zijn dan jij. Je gaat fouten maken. Het muziekstuk is te moeilijk. Het klinkt naar niks. En dan raak je in de war. Wat betekent deze tegenslag? Heb je er dan toch geen talent voor? Je ziet iemand anders de mooiste melodieën produceren, terwijl het bij jou valse noten regent. Helaas, concludeer je, ik heb toch geen aanleg. Ik kan het niet. En je zou stoppen met oefenen. En niet beter worden in het bespelen van het instrument.
Wat je (onbewust) gelooft over de oorzaken van goede prestaties van mensen heeft invloed op je gevoel en op je gedrag en het resultaat dat je vervolgens bereikt.
4 Reacties
Dag Gwenda,
Heel herkenbaar.
Het is ca. 15 jaar geleden dat ik een contrabas heb gekocht. Dat is mijn beste investering ooit geweest. Mijn groeimindset begrijpt dat ik af en toe tijd nodig heb om weer een stap verder te komen. Dat hoort nu eenmaal bij en er zullen altijd mensen zijn die veel beter zijn dan ik.
Waar het mij om gaat is om mensen te raken met muziek, en dat lukt.
Het resultaat is nu dat ik in een trio zit en met regelmaat mag optreden.
Dat geeft ieder keer weer een enorme kick omdat ik zie dat de mensen enorm genieten van hetgeen wij spelen.
Bedankt voor je artikel.
Ik hoop dat dit mensen aanzet tot het spelen van een instrument, of tot het nemen van beslissingen.
Groeten,
Gerjan Apeldoorn
Bedankt, Gerjan! Zo ben ik een half jaar geleden piano gaan leren spelen, een optreden zoals jij doet is heel ver weg maar het plezier van steeds een beetje beter worden is geweldig motiverend!
Bedankt voor je blog Gwenda! Ik twijfel nu al een tijdje of ik op mijn leeftijd nog wil beginnen met keyboard les. Maar na het lezen van jouw blog ben ik toch overtuigd om hiermee te beginnen!
Leuk om te lezen, Femke, veel succes en plezier! Groeten, Gwenda