Progressiegericht opvoeden is het onderwerp van het nieuwe boek dat ik momenteel aan het schrijven ben. Dit boek zit er al hele lange tijd aan te komen en nu was de tijd rijp om daadwerkelijk te gaan schrijven.

Gaat het goed met mijn kind?

Dat het goed gaat met hun kind is voor veel ouders een van de belangrijkste doelen in hun leven. Het geeft ouders veel geluk als hun kind zijn weggetje in het leven heeft gevonden, vrolijk is, graag naar school gaat, keuzes maakt voor zijn toekomst, goed omgaat met anderen en vrienden om hem heen heeft. Juist omdat het zo belangrijk is komt het extra hard aan wanneer er iets niet soepel loopt of helemaal mis loopt. Iedereen maakt het wel eens mee. Een fase waarin er voortdurend geruzie in huis is, of je kind opstandig is, slechte keuzes maakt, met zichzelf in de knoop zit of wordt gepest. Het raakt ouders vaak diep wanneer ze zien dat het niet de juiste kant op gaat met hun kind.

Niet triviaal

Garanties op een probleemloos leven heeft niemand. Dat geldt voor onszelf en dat geldt ook voor onze kinderen. Er kunnen dingen gebeuren waar we geen directe invloed op hebben. Toevallige gebeurtenissen, in positieve en in negatieve zin. Als ouders hebben we daarmee beperkte invloed op hoe het gaat met onze kinderen. Het is niet zo dat als wij het als ouders maar goed doen, het ook gegarandeerd positief zal gaan met onze kinderen. Maar dat wil niet zeggen dat onze rol triviaal is. Integendeel, de manier waarop we onze kinderen opvoeden speelt een grote rol in hoe zij hun leven vormgeven, hoe ze zich ontwikkelen en hoe ze reageren op die onverwachte positieve en negatieve gebeurtenissen.

Condities voor welbevinden

Volgens mij is het de rol van ouders om condities voor welbevinden te creëren voor hun kinderen. Wat ik daarmee bedoel is dat ouders dingen doen en dingen zeggen zodat het welbevinden van hun kinderen mogelijk en waarschijnlijk wordt. Progressiegericht opvoeden helpt om die condities te creëren. Dat komt je relatie met je kind ten goede.

Vragen

Wat zeg je bijvoorbeeld als je kind thuis komt met een onvoldoende en helemaal verdrietig is? Wat zeg je als je zelf thuis komt uit je werk en het huis een grote zooi is? Wat doe je als je kind gepest wordt of juist zelf iemand anders pest? Wat doe je wanneer je kind bang is voor zwemles, worstelt met zijn studiekeuzes of erg onzeker is over zijn uiterlijk? Als je kind een diagnose heeft gekregen zoals adhd of ASD? Wat doe je als je kind erg opstandig is? Wat doe je als je kind straf ‘verdient’? Als je kind zich terugtrekt. Of juist om je advies vraagt. Hoe kun je als ouder je betrokkenheid bij school het beste vormgeven? Zomaar een paar vragen waar ouders mee geconfronteerd kunnen worden.

Progressiegericht opvoeden

Zonder te willen pretenderen dat ik definitieve en zekere antwoorden heb op dit soort vragen, denk ik wel dat de progressiegerichte aanpak ouders kan helpen om geïnformeerde eigen keuzes te maken. De psychologische wetenschap heeft ouders zeker veel te bieden. Er komen heldere inzichten naar voren ten aanzien van wat werkt bij opvoeden. Ook biedt de wetenschappelijke psychologie duidelijkheid over wat juist niet goed werkt en wat je beter niet kunt doen in de opvoeding van je kind. Dat die inzichten er zijn wil niet zeggen dat je ze zou moeten volgen. Je kunt die wetenschappelijke inzichten naar je eigen believen benutten of naast je neer leggen. Je kunt het boek dan ook het beste zien als een geschetste optie van hoe je zou kunnen opvoeden.

Wat is jouw ervaring?

‘Geef je ook trainingen in progressiegericht opvoeden?’ Die vraag is me de afgelopen jaren al heel vaak gesteld door deelnemers aan onze trainingen progressiegericht leidinggeven en coachen. Wanneer zij opvoedsituaties inbrengen merk ik wel steeds weer dat ze de progressiegerichte invalshoek interessant en bruikbaar vinden. Wanneer ik ze in een volgende trainingssessie weer spreek vertellen ze regelmatig dat het zo goed werkte met hun kind en voor henzelf. Gebruik jij de progressiegerichte principes wel eens in je opvoeding? Of doe je dat (nog) niet? Ik ben erg geïnteresseerd om reacties op dit soort vragen te krijgen. Zou je je ervaringen met me willen delen? Dat zou me helpen in mijn schrijfproces. Hier kun je de vragen vinden.