Je hebt meer invloed dan je denkt. Veel boeken en trainingen gaan over hoe we meer invloed kunnen krijgen op anderen, hoe we anderen ergens van kunnen overtuigen of hoe we effectiever kunnen beïnvloeden. Het boek van Bohns gaat ook over invloed, maar dan niet zozeer over hoe we onze invloed kunnen vergroten, maar over hoe we nu al veel meer invloed hebben dan we denken te hebben.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Je wordt opgemerkt

Uit het onderzoek dat Bohns zelf heeft gedaan en beschrijft in haar boek blijkt dat mensen steevast onderschatten hoe sterk andere mensen opmerken dat we er zijn. Als je mensen die in een restaurant eten naderhand vraagt hoeveel mensen zij denken dat hen hebben opgemerkt, dan onderschatten mensen consequent hoe zichtbaar ze waren voor anderen. Hetzelfde geldt voor deelnemers aan een training of leerlingen in een klas. De cursisten en leerlingen onderschatten hoe bewust de trainer of docent zich is van de aanwezigheid van ieder van hen. Heb je wel eens gehad dat je blik die van iemand anders ving en dat jullie allebei snel wegkeken? Mensen denken dat dit komt omdat zij de ander aan het observeren waren, niet omdat de ander hen aan het observeren was. Maar de feitelijke situatie is dat mensen jou net zo vaak observeren als jij hen, maar omdat mensen de neiging hebben om te verbergen dat ze naar anderen kijken (gaze deflection), merk je niet dat je wordt gezien.

Spotlight

Dat wil trouwens niet zeggen dat mensen vooral kijken naar de dingen waarvoor jij je een beetje schaamt. Mensen zien die pukkel op je gezicht, of dat gescheurde t-shirt, of die vlek op je broek in veel mindere mate dan jij denkt. We overschatten de mate waarin mensen op de dingen letten waar wij ons erg bewust van zijn en waarvoor we ons wat schamen. Maar we onderschatten de mate waarin we worden opgemerkt als we onze normale dagelijkse dingen doen in ons normale dagelijkse klofje.

Mentalisatie

Mensen hebben daarnaast de neiging om zich voor te stellen hoe het is om de ander te zijn. Als wij zelf een lekker ijsje eten en we stellen ons voor dat de ander ook een lekker ijsje eet, dan simuleren we hoe die ander aan het genieten is van het ijsje. Dus naast dat we zelf genieten, hebben we ook een besef van het plezier van de ander. Dat is dubbel genieten. Zo beïnvloeden we elkaar zonder er iets specifieks voor te hoeven doen en zonder dat we zelfs maar bij elkaar hoeven te zijn.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Social media

Net zoals we denken dat we minder opvallen en minder worden opgemerkt door anderen dan daadwerkelijk het geval is, blijken we ook te denken dat onze invloed op social media kleiner is dan die daadwerkelijk is. De gemiddelde persoon gelooft dat hij minder invloed en connecties heeft dan de gemiddelde persoon. De drempel om heftige en potentieel agressie-uitlokkende meningen de wereld in te slingeren kan door deze foute inschatting worden verlaagd. Met alle risico’s van dien, zoals we in Engeland recent hebben gezien. Uitingen die in een vlaag van boosheid worden gepost, hebben meer invloed dan de schrijver zich realiseert.

ADVIES!

Omdat we denken dat we minder invloed hebben dan we daadwerkelijk hebben, zijn we soms geneigd om te dwingend en schreeuwerig te gaan communiceren. In een poging om onze invloed te vergroten. Zo zijn we geneigd om advies op een dwingende manier te formuleren, als we inschatten dat de ander dat advies echt nodig heeft. Iemand doet bijvoorbeeld iets dat gevaarlijk voor hem is, en we vertellen hem op dwingende, luide toon dat hij ermee moet stoppen. Ongeacht of die ander heeft aangegeven open te staan voor ons advies. Het blijkt dat tegen iemand schreeuwen dat die echt ons advies moet opvolgen (doe nou aan sport! eet nou je groente! stop nou met vlees eten!) onze invloed op die ander niet vergroot, maar juist verkleint. Het reactance effect.

Je wordt gehoord

Bohns legt uit dat onze aanwezigheid vaak al voldoende is om invloed te hebben. We hoeven ons niet zo’n zorgen te maken over precies het juiste zeggen, want we hebben al invloed als we sowieso iets naar voren brengen. Mensen vinden ons aardiger dan we denken en luisteren meer naar ons dan we denken. Je argumenten komen duidelijker over dan je zelf denkt. Je hebt meer invloed dan je denkt, zowel wanneer je probeert te beïnvloeden als wanneer je dat niet probeert. En al die onzichtbare invloed geeft je natuurlijk ook verantwoordelijkheid. Misschien dat deze realisatie je ertoe brengt om soms bewust geen invloed uit te oefenen, zo schrijft Bohns. Zodat je wijs omgaat met je invloed.

 
Trainingen Progressiegericht Werken