Hoe migratie echt werkt. De Haas (2023) is onderzoeker op het gebied van migratie en schreef het boek Hoe migratie echt werkt. Aan de hand van 22 mythes schetst hij ontkracht hij allerlei overtuigingen die velen van ons hebben ten aanzien van hoe migratie werkt. Zo zijn de huidige immigratieniveaus bijvoorbeeld niet ongeëvenaard en versnellen ze ook niet. De kans is zelfs reëel dat de migratieniveaus in de toekomst zullen afnemen, zo legt De Haas uit.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Averechts effect

Een van de inzichten die hij geeft is dat immigratiebeperkingen in voorheen vrije immigratiecorridors een averechts effect hebben. Bijvoorbeeld wanneer er een muur wordt gebouwd waar mensen voorheen zich vrij konden bewegen. Of wanneer grenzen dicht gaan of dreigen dicht te gaan, waar die voorheen open waren. De immigratie neemt in die situaties sterk toe in plaats van dat die afneemt. De Haas illustreert dit aan de hand van vele voorbeelden. Een daarvan is de enorme toename van immigranten in het Verenigd Koninkrijk, toen de Brexit plaatsvond. Hoewel het tegen intuïtief klinkt (immigratie neemt toe als de immigratiebeperkingen strikter worden) geeft De Haas hiervoor heldere verklaringen. Vier mechanismen zijn tegelijk aan het werk.

Omzeilen

Het eerste mechanisme dat ervoor zorgt dat de immigratie toeneemt wanneer de restricties scherper worden is dat arbeidsmigranten overstappen naar de kanalen voor gezins-, asiel- of illegale immigratie. Het tweede mechanisme is dat de immigratieroutes worden verlegd (om de hoge muur heen bijvoorbeeld).

Nu of nooit

Het derde mechanisme is dat er ‘nu-of-nooit’-migratiegolven ontstaan. Mensen die de restricties zien aankomen worden gedwongen een beslissing te nemen om te blijven in een land waarvan ze dachten dat ze er tijdelijk zouden zijn. Of ze voelen urgentie nu snel te immigreren (en hun gezinsleden over te laten komen) naar dat betreffende land voordat de grenzen dicht gaan.

Stagnatie

Het vierde mechanisme is dat de uitstroom, dus de terugstroom naar het oorspronkelijke land stagneert. Immigranten die zich eerst vrij voelden om terug te gaan naar hun oorspronkelijke land zien daar van af omdat ze dan niet meer terug kunnen komen naar het immigratieland. Daardoor blijven ze ook als de economie in dat immigratieland verslechtert. De circulatie van komen en gaan stagneert zo.

Crisis creëren

Naast het VK illustreert De Haas dit fenomeen ook aan de hand van de USA en Nederland. Toen Suriname onafhankelijk werd kwam er ook een ‘nu-of-nooit-immigratiegolf’ tot stand. De aantallen gingen van 39.000 in 1973 naar 145.000 in 1981. De angst voor immigratiebeperkingen noopte velen ertoe om een keuze te moeten maken om zich permanent te vestigen in Nederland. In een poging om de immigratie aan banden te leggen, creëerden politici zo de massa-immigratie die ze juist probeerden te voorkomen.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Hoe immigratie echt werkt

De Haas doet al decennialang onderzoek naar migratie en heeft dit boek geschreven om het publiek te informeren over hoe migratie echt werkt. Het is namelijk zijn ervaring dat politici en beleidsmakers de feiten die niet in hun straatje passen negeren. Zo loopt beleid geregeld op niets uit of heeft het een averechts effect. De retoriek die zowel door linkse als rechtse politici wordt gebezigd geeft een vertekend beeld van hoe migratie echt in elkaar steekt. Het is leerzaam om via dit boek kennis te nemen van de feiten rondom migratie en om zo de doemscenario’s die ons voorgeschoteld worden met meer kennis van zaken te kunnen beoordelen. De mythes en de voorgestelde schijnoplossingen komen van alle kanten op ons af. Met dit boek kun je geïnformeerder door de onzin heenprikken.

 
Trainingen Progressiegericht Werken