Hieronder vinden jullie weer zes nieuwe suggesties, bedoeld ter voorbereiding op dag 6:

 1. Lees De optimismevraag schept optimisme als je het het hardst nodig hebt
 2. Lees 74 Cognitieve fouten en effecten
 3. Lees Hoe wijsheid nodig is om complexe problemen op te lossen
 4. Bekijk een paar van de animaties die je via deze link kunt vinden
 5. Lees hoofdstuk 1 in het boek Progressiegesprekken
 6. Monitor je progressie in iets dat belangrijk voor je is de komende weken. Bekijk een paar bijdragen die verschijnen via deze link ter ondersteuning daarbij

Suggestie voor iedereen: schrijf een artikel over een progressiegericht onderwerp dat je interesseert en neem dat artikel mee op dag 6. Het artikel hoeft op dag 6 nog niet af te zijn, je krijgt tijdens die dag en na afloop van de training nog gelegenheid om ermee verder te gaan. Het kan bijvoorbeeld een persoonlijk reflectieverslag zijn, een beschrijving van hoe je de progressiegerichte aanpak al benut in je eigen werk/leven, een theoretische verdieping van een progressiegerichte techniek of theorie etc. De reden om je te vragen een artikel te schrijven is dat deze manier van met de materie bezig zijn helpt om diepgaander te leren en je verworven kennis en vaardigheden beter te onthouden en integreren in je gespreksaanpak.

 

Hieronder vinden jullie weer zes nieuwe suggesties. Zou je er drie willen kiezen ter voorbereiding op dag 5?

 1. Lees 4 Verbetersuggesties van livecliënten
 2. Lees in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 7 opnieuw en reflecteer op welke progressiegerichte rollen jij inneemt in je gesprekken.
 3. Lees 4 Principes voor het opzetten van trainingen. Noteer na afloop of er iets bruikbaar voor je was en, zo ja, hoe je dit kunt benutten.
 4. Lees een paar bijdragen die je vindt als je op deze link klikt rebellie en op deze link straffen en controle
 5. Lees Voordelen van het hebben van een progressiegerichte buddy.
 6. Bekijk een paar bijdragen over complimenteren die tevoorschijn komen als je op deze link klikt en een paar bijdragen over groeimindsetinterventies die tevoorschijn komen als je op deze link klikt

Suggestie voor iedereen: schrijf een artikel over een progressiegericht onderwerp dat je interesseert en neem dat artikel mee op dag 6. Het artikel hoeft op dag 6 nog niet af te zijn, je krijgt tijdens die dag en na afloop van de training nog gelegenheid om ermee verder te gaan. Het kan bijvoorbeeld een persoonlijk reflectieverslag zijn, een beschrijving van hoe je de progressiegerichte aanpak al benut in je eigen werk/leven, een theoretische verdieping van een progressiegerichte techniek of theorie etc. De reden om je te vragen een artikel te schrijven is dat deze manier van met de materie bezig zijn helpt om diepgaander te leren en je verworven kennis en vaardigheden beter te onthouden en integreren in je gespreksaanpak.

 

Hieronder vinden jullie weer zes suggesties. Zou je er drie willen kiezen om te doen?

 1. Verdiep je in de groeimindset, bijvoorbeeld door hoofdstuk 5 en 6 te lezen in het boek Progressiegesprekken, of door via deze link een paar artikelen te lezen of podcasts te beluisteren. Reflecteer na afloop op wat je er met name bruikbaar in vindt voor je eigen leven.
 2. Lees De cirkeltechniek – Voor wie vooruit wil komen
 3. Bekijk deze animatie over nee zeggen en luister naar deze podcast over vijf principes om feestjes gezellig te houden
 4. N.a.v. ‘nee’-zeggen: Progressiegericht nee zeggen: verzoek, belang, alternatiefSituationeel communicatiemodelOntzeg ze niet de Nee-optie
 5. Maak een progressiewandeling en lees dit artikeltje even om er een beeld bij te krijgen
 6. Lees “Dit is saai!” – uiting van ongemotiveerdheid of van een statische mindset?,

  Filmpjes:The Learning Mindset  Dave Paunesku: hoe kunnen docenten een groeimindset modelleren?

  Presentatie: Progressiegericht Nee zeggen

 

Hieronder vinden jullie zes nieuwe suggesties. Zou je er drie willen kiezen die je aanspreken en die willen doen ter voorbereiding op dag 3?

 1. Bekijk deze video van Ed Deci over autonomie-ondersteuning. Vervolgens kun je deze samenvatting bekijken.
 2. Lees 6 principes van progressiegericht sturen en bekijk Progressiegericht sturen in vogelvlucht (video)
 3. Hier zijn nog enkele andere onderwerpen die we aangestipt hebben: Kleine stappensamenvattencirkeltechniek in intakegesprekken
 4. Reflecteer de komende weken na afloop van een aantal gesprekken eens op hoe het je lukte om aan te sluiten bij het perspectief van je gesprekspartner zonder je eigen perspectief daarin te vermengen. Lees een paar van de artikelen die verschijnen als je op deze link klikt ter inspiratie.
 5. Luister naar deze podcast over sturen en bekijk deze animatie over motivatie en sturen en lees dit artikel autonomie binnen kaders
 6. Lees dit artikel: dat ik je onder druk zet is voor je eigen bestwil en dit artikel schop onder je kont of deze animatie schop onder je kont. Lees in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 3

·  De presentatie van de Kantelinterventie (coaching)

Hieronder vinden jullie zes suggesties die aansluiten bij de eerste trainingsdag en zijn bedoeld ter voorbereiding op dag 2. Zou je er drie willen kiezen die je aanspreken?

 1. (Her)lees iets over enkele begrippen die belangrijk zijn in progressiegericht werken zoals Coaching als het vullen van 7 emmertjesDe CPW 7-stappenaanpak en 3 progressiegerichte pijlersZoek het eerdere succes daar waar het probleem zich bevindtmindset, het 4PR model, de negativiteitsbias, het progressieprincipeDe houding van niet-wetenTentatieve toon en taalsamenvattendoorvragen richting beschrijvingen van gewenst gedrag.
 2. (Her)lees iets over enkele begrippen die belangrijk zijn in progressiegericht werken zoals Coaching als het vullen van 7 emmertjesDe CPW 7-stappenaanpak en 3 progressiegerichte pijlersZoek het eerdere succes daar waar het probleem zich bevindtmindset, het 4PR model, de negativiteitsbias, het progressieprincipeDe houding van niet-wetenTentatieve toon en taalsamenvattendoorvragen richting beschrijvingen van gewenst gedrag.
 3. Lees Progressiegericht samenvatten
 4. Let de komende weken eens op hoe je het lukt om het perspectief van je gesprekspartner te onderzoeken en er op aan te sluiten, zonder je eigen ideeën of meningen erin te vermengen. Lees ter ondersteuning dit artikel van oordeel naar onderzoek  en luister naar deze podcast gesprekssamenwerking
 5. Lees een paar van de bijdragen die je ziet wanneer je op deze link klikt en bedenk een manier om je eigen progressie te monitoren de komende weken
 6. Verdiep je in de CPW zeven stappen aanpak door deze animatie te bekijken en naar deze podcast te luisteren en in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 7 te lezen

Video: Eduardo Briceno over de groeimindset

DeelnemersE-mail
Gerjan TimmermanTimmerman.gerjan@gmail.com
Nynke Sopersn.sopers@vnn.nl
Lianne Vinklianne.vink@ns.nl  
Marjo Coxm.cox@meezuidlimburg.nl
Miranda PenningsM.Pennings@bosschevakschool.nl
Jeannette Kloekkejeannette.kloekke@ante.nl
Gerard Alofsg.alofs@fontys.nl

Beste deelnemers aan de training progressiegericht coachen,

Op 1 november start de training progressiegericht coachen waaraan je deelneemt. Wij (Gwenda Schlundt Bodien en Coert Visser) verheugen ons erop jullie binnenkort te ontmoeten.

Deze internetpagina

Deze internetpagina is alleen bedoeld voor jullie groep en dient ter ondersteuning bij de training. Op deze pagina komen artikelen, podcasts, filmpjes en suggesties te staan.

Wat kun je lezen?

Ben je nog niet zo bekend met progressiegericht werken? Dan is onze suggestie om even te grasduinen op de volgende twee websites en enkele artikelen die je met name aanspreken te lezen.

Wat kun je doen ter voorbereiding?

Als je je wilt voorbereiden op de eerste dag dan vind je hieronder drie suggesties. Zou je er eentje uit willen kiezen en die willen doen?

 1. Voer op onze twee sites in het zoekvenster een zoekterm in (zeven stappen, motivatie, progressie, groeimindset) en lees op elke site 1 artikel dat je interessant lijkt. Neem die artikelen mee op dag 1. De sites kun je hier vinden: Coert’s site en Gwenda’s site
 2. Loop door de inhoudsopgave van het boek Progressiegesprekken (of Creating Progress) en het Handboek Progressiegericht Coachen, selecteer twee stukjes die je nieuwsgierig maken en lees die stukjes.
 3. Let de komende dagen aan het einde van elke dag op welke (kleine) progressie je die dag hebt geboekt ten aanzien van iets dat belangrijk voor je is. Maak een notitie van die (kleine) progressie en neem je aantekeningen mee op de eerste dag.

Data

 • De trainingsdata zijn alsvolgt: 1 november (Houten), 15 november (online), 13 december (Houten), 10 januari (online), 24 januari (Houten) en 14 februari (online).
 • Op de fysieke trainingsdagen is een lunch inbegrepen.

Centrum Progressiegericht Werken