Hieronder vinden jullie zes nieuwe suggesties, die aansluiten bij de derde sessie. Zou je, ter voorbereiding op de laatste sessie, weer drie suggesties willen kiezen die je aanspreken?

 1. lees in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 7 over vier progressiegerichte rollen en lees dit artikel over effectieve leertechnieken  en dit artikel over overlappend oefenen en dit artikel over de wetenschap van leren
 2. Lees een paar van deze bijdragen: actieve leerlingen  en kenmerken autonomie-ondersteunende lesstijl  en het circumplex motiverend lesgeven
 3. Lees Het leren-en-presteren-model
 4. N.a.v. ‘nee’-zeggen: Progressiegericht nee zeggen: verzoek, belang, alternatief
 5. Lees Hoe de motivatie en mindset van leraren voorspelt hoe zij lesgeven
 6. Verdiep je in de groeimindset door een aantal bijdragen te bekijken die verschijnen als je op deze link klikt

Filmpje: Eduardo Briceño over de leerzone en de presteerzone Presentatie: Progressiegericht Nee zeggen

Hieronder vinden jullie zes nieuwe suggesties. Zou je er drie willen kiezen om te doen ter voorbereiding op de derde bijeenkomst?

 1. Lees Drie ja-maar reacties na stuurvragen (en hoe je kunt reageren)
 2. Verdiep je in deliberate practice door in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 6 te lezen en een aantal bijdragen te bekijken die je vindt als je op deze link klikt
 3. Lees “Dit is saai!” – uiting van ongemotiveerdheid of van een statische mindset?
 4. Verdiep je in de groeimindset voor in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 5 te lezen en/of deze animatie te bekijken en/of deze podcast te beluisteren en/of dit artikel te lezen
 5. Lees De vitale rol van frustratie bij deliberate practice
 6. Lees in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 7 over vier progressiegerichte rollen en/of luister naar deze podcast en/of bekijk deze animatie

Filmpjes:

Beste allemaal,

Hieronder vinden jullie zes suggesties die aansluiten bij wat er op de eerste trainingsdag werd behandeld. Zou je, ter voorbereiding op de volgende sessie, er drie willen kiezen die je aanspreken om te doen?

 1. Luister naar deze podcast over sturen en bekijk deze animatie over motivatie en sturen en lees dit artikel autonomie binnen kaders en lees dit artikel zonder sturing en structuur geen autonomie
 2. Lees dit artikel: dat ik je onder druk zet is voor je eigen bestwil en dit artikel schop onder je kont of deze animatie schop onder je kont en lees in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 2 en 3
 3. Bekijk deze video van Ed Deci over autonomie-ondersteuning. Vervolgens kun je deze samenvatting bekijken inclusief een toelichting over autonomie en structuur en nadelen van het gebruik van ‘control’.
 4. Lees 6 principes van progressiegericht sturen en bekijk Progressiegericht sturen in vogelvlucht (video)
 5. Lees iets over enkele progressiegerichte begrippen zoals de negativiteitsbiaseerst aansluiten dan doorschakelen, het reciprociteitsprincipede groeimindset, het progressieprincipe, de psychologische basisbehoeften en het motivatiecontinuüm en technieken zoals startoefeningetjes, de cirkeltechniekprogressiegericht sturendeliberate practice, en het 7-stappenmodel.
 6. Verdiep je in de achtergrond van de CPW zeven stappen aanpak van progressiegericht helpen door een paar bijdragen te bekijken die tevoorschijn komen als je op deze link klikt. Lees daarnaast in het boek progressiegesprekken over vier progressiegerichte rollen: helpen, sturen, instrueren, trainen/adviseren.

Beste deelnemers aan de training progressiegericht coachen,
Wij (Gwenda Schlundt Bodien en Coert Visser) verheugen ons erop jullie binnenkort te ontmoeten voor de eerste dag van de training progressiegericht coachen.

Deze internetpagina

Deze internetpagina is alleen bedoeld voor jullie groep en dient ter ondersteuning bij de training. Op deze pagina komen artikelen, podcasts, filmpjes en suggesties te staan.

Data

De training bestaat uit vier sessies:

 • Sessie 1 op 16 november van 10.00-16.00 uur in Houten
 • Sessie 2 op 6 december van 13.00-16.30 uur online via Zoom
 • Sessie 3 op 13 januari van 10.00-16.00 uur in Houten
 • Sessie 4 op 31 januari van 13.00-16.30 uur online via Zoom

Het adres waar de fysieke trainingssessies plaatsvinden is Centrum Progressiegericht Werken, De Molen 65 te Houten. Het NS station is op 5 minuten lopen afstand en wanneer je met de auto komt is er gratis parkeergelegenheid achter het gebouw. Vanaf kwart voor tien staat de koffie/thee klaar. Er wordt een lunch verzorgd.

Wat kun je lezen?

Ben je nog niet zo bekend met progressiegericht werken? Dan is onze suggestie om even te grasduinen op de volgende twee websites en enkele artikelen die je met name aanspreken te lezen.

Boeken

Op de eerste trainingsdag krijg je twee boeken, die we gaan gebruiken ter ondersteuning bij de training. Telkens na afloop van een trainingsdag geven we je suggesties welke stukjes je kunt lezen ter voorbereiding op de volgende trainingssessie.

Wat kun je doen ter voorbereiding?

Als je je wilt voorbereiden op de eerste dag dan vind je hieronder twee suggesties. Zou je er eentje uit willen kiezen en die willen doen?

 1. Voer op onze twee sites in het zoekvenster een zoekterm in (zeven stappen, motivatie, progressie, groeimindset) en lees op elke site 1 artikel dat je interessant lijkt. De sites kun je hier vinden: Coert’s site en Gwenda’s site
 2. Let de komende weken aan het einde van een paar dagen op welke (kleine) progressie je die dag hebt geboekt ten aanzien van iets dat belangrijk voor je is. Maak een notitie van die (kleine) progressie en lees de aantekeningen vlak voor de eerste trainingsdag even door.

Centrum Progressiegericht Werken