Lees Hoe progressiegerichte intervisie de wijsheid in een team kan stimuleren

Lees Hoe ga jij je beter gedragen in de klas?Gesprekje tussen docent en leerling over rustig meedoen met de lesLeerling heeft haar boek voor de tweede keer niet bij zich,  en De straffende versus de empathische mindset

Lees 3×5 tips om beter te blijven worden na de training progressiegericht werken

Filmpjes/presentaties:

Animatie: contrasteren zonder sorry

Hieronder zijn zes nieuwe suggesties, bedoeld ter voorbereiding op de vierde sessie. Zou je er weer drie willen kiezen die je aanspreken?

  1. Lees dit artikel over de logische consequentie aanpak. Noteer na afloop wat het verschil is tussen straffen en het toepassen van logische consequenties. Bedenk hoe je dit in jouw werk kunt toepassen.
  2. Lees Progressiegericht nee zeggen: verzoek, belang, alternatief
  3. Lees Hoe ga jij je beter gedragen in de klas?Gesprekje tussen docent en leerling over rustig meedoen met de lesLeerling heeft haar boek voor de tweede keer niet bij zich,  en De straffende versus de empathische mindset
  4. Verdiep je in het verschil tussen straffen en logische consequenties en of gecontroleerde motivatie soms nodig is en rebellie bij jongeren
  5. Lees deze drie artikelen over het belang van structuur voor autonomie, verbondenheid en competentie
  6. Luister naar deze podcast over een progressiegericht oudergesprek en bekijk deze animatie over positief nee zeggen

Presentatie: Progressiegericht Nee zeggen

Video: Vijf vragen aan Ed Deci

Hieronder vinden jullie zes nieuwe suggesties. Zou je er drie willen kiezen ter voorbereiding op de derde sessie?

  1. Lees Drie ja-maar reacties na stuurvragen (en hoe je kunt reageren)

  2. Lees “Dit is saai!” – uiting van ongemotiveerdheid of van een statische mindset?

  3. Lees Leerling heeft haar boek voor de tweede keer niet bij zich en Stuurvraag in plaats van pestprotocol

  4. Lees in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 7 over vier progressiegerichte rollen.
  5. Luister naar deze podcast over drie groeimindset interventies en bekijk hier items over complimenteren
  6. Gebruik dit artikeltje om voor een aantal gesprekken dat je de komende week gaat voeren voor te bereiden welke rol je wilt gaan innemen bij de start van het gesprek. Is het een stuursituatie, bereid je stuurgesprek dan voor aan de hand van het voorbereidingsformuliertje in de handout van dag 1,  Is het een helpsituatie neem dan de zeven stappen nog eens door en schrijf de vragen op die je zeker wilt gaan stellen.

Filmpjes:

Eduardo Briceno over de groeimindset

Dave Paunesku over het modelleren van een groeimindset

Austin’s butterfly

 

Hier onder vinden jullie zes suggesties die aansluiten bij wat er tijdens de eerste trainingssessie werd behandeld. Zou je er drie willen kiezen om te doen ter voorbereiding op de tweede sessie?

  1. Bekijk deze video van Ed Deci over autonomie-ondersteuning. Vervolgens kun je deze samenvatting bekijken inclusief een toelichting over autonomie en structuur en nadelen van het gebruik van ‘control’.
  2.  Lees iets over enkele progressiegerichte begrippen zoals de negativiteitsbiaseerst aansluiten dan doorschakelen, het reciprociteitsprincipede groeimindset, het progressieprincipe, de psychologische basisbehoeften en het motivatiecontinuüm en technieken zoals startoefeningetjes, de cirkeltechniekprogressiegericht sturendeliberate practice, en het 7-stappenmodel.
  3. Lees 6 principes van progressiegericht sturen en bekijk Progressiegericht sturen in vogelvlucht (video)
  4. Verdiep je in progressiegericht sturen door deze animatie te bekijken, naar deze podcast te luisteren en dit artikel te lezen. Probeer daarna een paar stuurvragen te formuleren voor vaak voorkomende situaties in jouw werk waarin sturen aan de orde is.
  5. Lees zonder sturing en structuur geen autonomie en het bieden van structuur en mijn docent vindt mij aardig en de kenmerken en voordelen van een autonomie ondersteunende lesstijl
  6. Lees een paar van de bijdragen die je ziet wanneer je op deze link klikt en bedenk een manier om je eigen progressie te monitoren de komende weken

Presentatie: Sturen

Beste deelnemers aan de training progressiegericht coachen,
Wij (Gwenda Schlundt Bodien en Coert Visser) verheugen ons erop jullie binnenkort te ontmoeten voor de eerste dag van de training progressiegericht coachen.

Deze internetpagina

Deze internetpagina is alleen bedoeld voor jullie groep en dient ter ondersteuning bij de training. Op deze pagina komen artikelen, podcasts, filmpjes en suggesties te staan.

Data

De training bestaat uit vier sessies:

  • Sessie 1 op 17 januari van 10.00-16.00 uur in Houten
  • Sessie 2 op 4 februari van 13.00-16.30 uur online via Zoom
  • Sessie 3 op 7 maart van 10.00-16.00 uur fysieke locatie
  • Sessie 4 op 1 april van 13.00-16.30 uur online via Zoom

Het adres waar de fysieke trainingssessie op 17 januari plaatsvindt is Centrum Progressiegericht Werken, De Molen 65 te Houten. Het NS station is op 5 minuten lopen afstand en wanneer je met de auto komt is er gratis parkeergelegenheid achter het gebouw. Vanaf kwart voor tien staat de koffie/thee klaar. Er wordt een lunch verzorgd.

Wat kun je lezen?

Ben je nog niet zo bekend met progressiegericht werken? Dan is onze suggestie om even te grasduinen op de volgende twee websites en enkele artikelen die je met name aanspreken te lezen.

Boeken

Op de eerste trainingsdag krijg je twee boeken, die we gaan gebruiken ter ondersteuning bij de training. Telkens na afloop van een trainingsdag geven we je suggesties welke stukjes je kunt lezen ter voorbereiding op de volgende trainingssessie.

Wat kun je doen ter voorbereiding?

Als je je wilt voorbereiden op de eerste dag dan vind je hieronder twee suggesties. Zou je er eentje uit willen kiezen en die willen doen?

  1. Voer op onze twee sites in het zoekvenster een zoekterm in (zeven stappen, motivatie, progressie, groeimindset) en lees op elke site 1 artikel dat je interessant lijkt. De sites kun je hier vinden: Coert’s site en Gwenda’s site
  2. Let de komende weken aan het einde van een paar dagen op welke (kleine) progressie je die dag hebt geboekt ten aanzien van iets dat belangrijk voor je is. Maak een notitie van die (kleine) progressie en lees de aantekeningen vlak voor de eerste trainingsdag even door.

Centrum Progressiegericht Werken