Hieronder vinden jullie weer nieuwe suggesties die aansluiten bij de derde sessie:

 1.  Lees Het leren-en-presteren-model en Reflectie en zelfreflectie: belangrijk onderdeel van de leerzone
 2. Lees Hoe progressiegerichte intervisie de wijsheid in een team kan stimuleren
 3. Lees Progressiegericht nee zeggen: verzoek, belang, alternatief,
 4. Luister naar deze podcast: hoe formuleer je de rationale?
 5. Bekijk dit  Eduardo Briceño over de leerzone en de presteerzone en Progressiegericht Nee zeggen

Hieronder vinden jullie weer zes suggesties. Zou je er drie willen kiezen om te doen ter voorbereiding op de derde sessie?

 1. Lees “Dit is saai!” – uiting van ongemotiveerdheid of van een statische mindset?
 2. Lees De CPW 7-stappenaanpak en 3 progressiegerichte pijlersen Marcs herexamen
 3. Lees Hoogbegaafdheid en de statische mindset en De mindset van de leraar
 4. lees deze artikelen en bespreek ze na afloop met je buddy: zonder sturing en structuur geen autonomie  en is gecontroleerde motivatie soms nodig?  en de kenmerken en voordelen van een autonomie-ondersteunende lesstijl en   de logische consequentie aanpak en boek voor de tweede keer niet bij zich
 5. Verdiep je in de groeimindset door een aantal bijdragen te bekijken en beluisteren die je vindt als je op deze link klikt
 6. Video/presentatie: Eduardo Briceno over de groeimindset Dave Paunesku over het modelleren van een groeimindset Austin’s butterfly

Hieronder vinden jullie zes suggesties. Zou je er drie willen kiezen die je aanspreken en die willen doen ter voorbereiding op de tweede sessie?

 1. Lees meer over de zelfdeterminatietheorie, bijvoorbeeld over autonomie en structuur (hier of hier), over de nadelen van controle en dwang (hier of hier), de logische-consequentie-aanpak of agentische betrokkenheid.
 2. Lees 6 principes van progressiegericht sturen en bekijk Progressiegericht sturen in vogelvlucht (video)
 3. Bekijk de inhoudsopgave van het Handboek Progressiegericht Coachen en zoek er één ding uit dat je nieuwsgierig maakt. Lees de paragraaf of het hoofdstuk over dat onderwerp en noteer na afloop op wat voor idee het je heeft gebracht.
 4. oefen met je buddy een zeven stappen gesprek. Bekijk voorafgaand daaraan deze animatie en luister naar deze podcast.
 5. lees deze artikelen en bespreek ze na afloop met je buddy: zonder sturing en structuur geen autonomie  en is gecontroleerde motivatie soms nodig?  en de kenmerken en voordelen van een autonomie-ondersteunende lesstijl en   de logische consequentie aanpak en boek voor de tweede keer niet bij zich
 6. Verdiep jezelf in 4 progressiegerichte rollen. Bijvoorbeeld door hoofdstuk 7 in het boek Progressiegesprekken te lezen, of door te luisteren naar deze podcast

Video/presentatie:

·        Bekijk deze video van Ed Deci over autonomie-ondersteuning. Vervolgens kun je deze samenvatting bekijken inclusief een toelichting over autonomie en structuur en nadelen van het gebruik van ‘control’.

·        Sturen

Beste deelnemers aan de training progressiegericht coachen,
Wij (Gwenda Schlundt Bodien en Coert Visser) verheugen ons erop jullie binnenkort te ontmoeten voor de eerste dag van de training progressiegericht coachen.

Deze internetpagina

Deze internetpagina is alleen bedoeld voor jullie groep en dient ter ondersteuning bij de training. Op deze pagina komen artikelen, podcasts, filmpjes en suggesties te staan.

Data

De training bestaat uit vier sessies:

 • Sessie 1 op 12 april van 10.00-16.00 uur in Vianen
 • Sessie 2 op 24 mei van 13.00-16.30 uur online via Zoom
 • Sessie 3 op 14 juni van 10.00-16.00 uur in Vianen
 • Sessie 4 op 6 juli van 13.00-16.30 uur online via Zoom

Het adres waar de fysieke trainingssessies plaatsvinden is Centrum Progressiegericht Werken, Lange Dreef 15 te Vianen. Een bushalte is op 2 minuten afstand lopen. Vanaf kwart voor tien staat de koffie/thee klaar. Er wordt een lunch verzorgd.

Wat kun je lezen?

Ben je nog niet zo bekend met progressiegericht werken? Dan is onze suggestie om even te grasduinen op de volgende twee websites en enkele artikelen die je met name aanspreken te lezen.

Boeken

Bij Jozette kun je binnenkort twee boeken krijgen, die we gaan gebruiken ter ondersteuning bij de training. Telkens na afloop van een trainingsdag geven we je suggesties welke stukjes je kunt lezen ter voorbereiding op de volgende trainingssessie.

Wat kun je doen ter voorbereiding?

Als je je wilt voorbereiden op de eerste dag dan vind je hieronder twee suggesties. Zou je er eentje uit willen kiezen en die willen doen?

 1. Voer op onze twee sites in het zoekvenster een zoekterm in (zeven stappen, motivatie, progressie, groeimindset) en lees op elke site 1 artikel dat je interessant lijkt. De sites kun je hier vinden: Coert’s site en Gwenda’s site
 2. Let de komende weken aan het einde van een paar dagen op welke (kleine) progressie je die dag hebt geboekt ten aanzien van iets dat belangrijk voor je is. Maak een notitie van die (kleine) progressie en lees de aantekeningen vlak voor de eerste trainingsdag even door.

Centrum Progressiegericht Werken