Jezelf coachen. Waarschijnlijk doe je dat elke dag. Telkens als je bewust een draai geeft aan je gedachten zodat de gebeurtenissen verder gaan in een richting die je belangrijk vindt. Telkens als je alert bent en actief iets anders doet dan je op de automatische piloot zou hebben gedaan, omdat je iets beters voor ogen hebt dan je automatische gedrag je zou hebben gebracht. Je reguleert je emoties, je gedachten en je gedrag. Je voelt boosheid opkomen en weet jezelf toch bij de les te houden en op een constructieve manier naar voren te brengen wat je belangrijk vindt. Zonder dit soort zelfregulatie zouden we voortdurend al onze impulsen volgen. En zouden we regelmatig brokken maken, voor onszelf en anderen. Zelfregulatie is essentieel voor mensen. Je zou het bewuste proces van zelfregulatie, zelfcoaching kunnen noemen.
Bij zelfcoaching help je dus jezelf. Het hoeft niet lang te duren. Het kan in een paar minuten gepiept zijn. Een voorbeeld: een manager loopt inwendig mopperend naar een vergadering toe. In de lift schiet haar opeens een gedachte te binnen. Wat loop je de laatste tijd toch vaak te mopperen! Je vindt je werk toch in wezen leuk? Als je nu eens bedenkt hoe je de komende vergadering tot een positief einde zou kunnen brengen, in plaats van er alweer vanuit te gaan dat het wel mis zal gaan. Stel je voor dat je na afloop van de vergadering tevreden kunt terugkijken …Wat heb je dan bereikt? Deze manager kwam de vergadering heel anders binnen door deze paar minuten van zelfcoaching, door toepassing van een kortdurend en bewust proces waarin zij haar aandacht richtte op wat ze wilde veranderen en bereiken.
Tijdens een training vertelde deze manager over het effect dat deze paar minuten hadden gehad. Niet alleen de vergadering verliep stukken beter, ze merkte een langere termijn effect. Ze was de leuke aspecten van haar werk weer gaan zien, ze boog negatieve gedachten nu sneller om, ze ging veerkrachtiger om met tegenslagen op het werk omdat ze zich realiseerde hoe belangrijk en leuk ze haar werk vond. Ze vertelde in de training hoe blij verrast ze was door het effect van deze paar minuten van zelfcoaching.
Welke voorbeelden van zelfcoaching ken jij?
Nieuw boek: Progressie door zelfcoaching