Over zelfperceptie theorie heb ik al meerdere keren iets geschreven. Veranderingen in je lichaamshouding, blik, uiterlijk, ademhaling, stem en emotionele acties veranderen je gevoelens. Als we ineengezakt zitten, voelen we ons verdrietiger, als we iemand diep in de ogen staren, voelen we liefde. Als we ons boos gedragen, worden we bozer. Ons emotionele gedrag wakkert de emotie aan. Onderdrukken we ons emotionele gedrag, dan neemt de emotie juist af. Deze veranderingen gelden ook voor niet emotionele gevoelens zoals zelfvertrouwen, trots en zelfwaardering. Gedraag je je met zelfvertrouwen, dan voel je meer zelfvertrouwen. Gedraag je je trots, dan voel je je trots.
Verandert je gedrag ook waar je in gelooft? Ja. Als mensen zich gedragen alsof ze iets vinden, dan gaan ze dat ook vinden, ook al was hun initiële mening heel anders. Onze attitude verandert door ons gedrag. Dus als je met verve net doet alsof je een bepaalde mening aanhangt, ook al heb je eigenlijk een tegenovergestelde mening, dan verandert je mening ook echt en geloof je na afloop de mening die je met verve hebt verkondigd.
Dit principe kun je ook benutten bij zelfcoaching. Hier vind je de beschrijving van het Doen alsof experiment
Enkele ervaringen van mensen die dit experiment deden waren de volgende:

  • Door uit te denken hoe ik wilde zijn en reageren in een bepaalde situatie werd het vrij simpel om het ook te gaan doen
  • Ik vond het leuk om te doen!
  • Door te doen alsof moest ik gaan nadenken over wat iemand doet als die een ander op zijn verplichtingen wil aanspreken. Door dit gedrag heel concreet te maken had ik eigenlijk al een grote stap gemaakt.
  • Het gaf me rust te weten hoe ik me wilde gedragen in lastige situaties.
  • Ik werd alerter door dit experiment.
  • Mijn verandering in houding werd direct door anderen opgemerkt
  • Het gaat voor 95% beter
  • Veranderen door te doen alsof werkt goed voor mij, heb ik gemerkt

 NOAM trainingen