In het boek van Clampitt en DeKoch getiteld Transforming leaders into Progress makers beschrijven de auteurs wat progressie is.
Wat we progressie noemen hangt af van wat onze doelen, waarden en overtuigingen over wat goed is zijn. Is een humanere manier om de doodstraf uit te voeren progressie? Is een hoger slaagpercentage van studenten progressie? Is omzetgroei progressie?
De auteurs beschrijven een progressiemodel dat is gebaseerd op drie hoekstenen. De eerste hoeksteen is het exploreren van nieuwe mogelijkheden, van onontgonnen gebied. De tweede hoeksteen is het verfijnen van wat er al is, het verbeteren van bestaande concepten. De derde hoeksteen is het creëren van een platform waarbinnen de progressie realiteit kan worden. Een platform is een set van nauw verbonden ideeën, praktijken, procedures, activiteiten of beslissingen die een springplank voor actie bieden.
De auteurs stellen dat er sprake is van progressie wanneer er aan vier condities is voldaan:
1. De resultaten komen voort uit bewuste besluitvorming en doelgerichte keuzes
2. De resultaten verbeteren de status quo
3. De resultaten zijn legitiem duurzaam (dus geen kortdurende hype)
4. De resultaten komen voort uit een proces van exploreren van nieuwe mogelijkheden en/of het verfijnen en verbeteren van bestaande mogelijkheden
Welke definities van progressie ben jij wel eens tegengekomen of hoe definieer jij progressie?