Gelukkig is het goed mogelijk om je mindset te veranderen. Als je een statische mindset bij jezelf herkent op een bepaald gebied en je wilt graag een groeimindset adopteren, dan is dat relatief snel mogelijk. Tien tips om een groeimindset bij jezelf te stimuleren zijn deze:

Wat kun je nu beter?

Bedenk eens wat je nu al beter kunt dan vroeger. Wat vond je vroeger lastig dat je nu al goed afgaat? Hoe is je dat gelukt? Door hier even bij stil te staan roep je bij jezelf een groeimindset op.

Wat zien anderen dat je nu beter kunt?

Vraag eens aan anderen waarin zij jou hebben zien verbeteren. Wat zien anderen je nu beter doen dan vroeger? Door deze feedback te vragen krijg je waarschijnlijk interessante informatie over je ontwikkeling en roep je bij jezelf en de ander een groeimindset op.

Nooit gedacht

Denk eens na over wat je iemand wel eens hebt zien doen waarvan je nooit had verwacht dat die persoon dat zou kunnen. Hoe heeft die persoon dat voor elkaar gekregen? Wat zegt dat over de ontwikkelbaarheid van capaciteiten?

Doel van leren

Bedenk dat het doel van leren is om te leren. Leren hoeft niet altijd leuk te zijn. Gelukkig zijn of genieten tijdens het leren is zeker mogelijk en ook prettig, maar is geen voorwaarde om door te kunnen gaan met leren. Er is niets mis als het niet zo comfortabel voelt om te leren. Dus laat je niet afschrikken als je niet zo geniet tijdens het leren, dat is niet erg.

Leer iets nieuws

Leer iets nieuws. Pak eens een heel nieuwe activiteit op, een activiteit die niets te maken heeft met wat je al kunt. Het hoeft niet groots te zijn. Een nieuwe sport, een nieuw instrument leren bespelen, een filosofie cursus starten of simpelweg klussen in je huis.

In het klein

Buig je mindset om in het klein. Je laat bijvoorbeeld het ovengerecht voor de zoveelste keer aanbranden en je denkt:”Koken, ik kan er ook niets van!”. Buig op zo’n moment je gedachten eens heel bewust om naar:”Koken is te leren, ik kan het dus ook leren. Wat kan ik volgende keer anders doen?” Zo oefen je je een groeimindset manier van denken op momenten die relatief onbelangrijk zijn. En help je jezelf om automatischer op een groeimindsetmanier te denken, waardoor het gemakkelijker wordt om door te zetten als je faalt in iets wat je wel heel belangrijk vindt.

Fouten

Zie een waarde in je fouten. Fouten maken is voor veel mensen niet leuk. Als je waarde kunt zien in je fouten krijgt een fout een andere connotatie. De waarde van een fout kan bijvoorbeeld zijn dat je aan het leren bent. Als leren belangrijk voor je is, is een fout waardevol.

Normaliseer

Normaliseer je statische mindset-gedachten. Iedereen heeft wel iets in zijn leven waar hij van gelooft dat hij het nooit zal kunnen. Dat is normaal en helemaal niet erg. Hoewel het feitelijk zo is dat vrijwel alles te leren is, wil dat niet zeggen dat je dat zelf altijd zo kunt ervaren. Statische mindset-gedachten horen bij een normaal leven van ups en downs en die gedachten gaan ook wel weer voorbij.

Oefen bewust

Oefen bewust. Denk goed na over wat je wilt oefenen, hoe je het wilt oefenen en hoe je feedback gaat krijgen op je progressie. Door zo bewust te oefenen ga je op in het leren zelf en word je (langzamerhand) beter.

Kennis

Lees iets over groeimindset of bekijk een interview of filmpje over wat er gebeurt in het brein als je leert.

]