Hier kon je vijf tips vinden om anders te gaan kijken naar je negatieve collega. Naast dat je zelf anders naar je collega, jezelf en jullie situatie kunt gaan kijken, kun je ook een aantal progressiegerichte (gespreks-)technieken inzetten. Hier zijn voorbeelden van progressiegerichte technieken die je kunt inzetten:

Processchaal

Coach jezelf in het effectief omgaan met deze lastige collega. Gebruik de processchaal om op ideeën te komen hoe je progressie kunt boeken in hoe je met de negatieve uitingen van je collega omgaat.

De tien op de processchaal is dan: ‘ ik weet hoe ik effectief kan omgaan met de negatieve uitingen van mijn collega’ en de 0 is ‘ik weet nog niets over hoe ik effectief kan omgaan met de negatieve uitingen van mijn collega’. Waar sta je nu op die schaal? Wat zit er al in dat cijfer? Hoe is het je al gelukt om van 0 te komen tot waar je nu staat? Wat is het hoogste dat je al eens stond op die schaal? Stel dat je komende week 1 stapje hoger staat op de schaal, waaraan zul je dat dan merken? Wat gaat er dan beter? Op welke ideeen brengt deze gedachtengang je om een kleine stap voorwaarts te maken?

Onderzoeken

Ga onderzoekend in gesprek met je collega als hij zich negatief uit: ‘Dat zeg je vast niet zomaar….vertel eens?’ Onderzoek zijn perspectief op een oordeelloze manier (lees ook hier). Ga op zoek naar zijn plus achter de min (zie ook hier). Op welke positieve toekomst is je collega uit? Wat wil hij in plaats van de huidige situatie? Waar pleit hij voor (ipv tegen)?

Je eigen plus

Onderzoek en communiceer de plus waar jij zelf op uit bent. Dus bedenk bij jezelf wat de gewenste situatie wat jou betreft is, wat wil je graag bereiken in de samenwerking met je collega, wat is daaraan belangrijk wat jou betreft, wat zou het opleveren wanneer die gewenste situatie is bereikt? Als je in positieve resultaats- en gedragstermen kunt beschrijven wat je wilt bereiken, dan kun je die plusjes bespreken met je collega. Zie ook blij met een conflict, conflictinterventies en progressiegerichte feedback.

Mindset

Vraag mandaat aan je collega om iets te mogen uitleggen over de groeimindset en progressiegerichte interventies. Leg je collega uit wat de statische mindset en de groeimindset is en wat de effecten van mindset zijn op samenwerken, leren, presteren en voelen. Leg het reciprociteitsprincipe uit en de cirkeltechniek en het kantelmodel.

Cirkeltechniek

Vraag je collega vervolgens of hij eens een progressiegerichte techniek met je wil uitproberen, bijvoorbeeld de cirkeltechniek. In de binnencirkel komt te staan wat jullie al hebben bereikt ten aanzien van dat wat jullie willen of moeten bereiken en in de buitencirkel komt te staan (in positieve termen) wat jullie nog willen of moeten bereiken. Dit kan ook over jullie samenwerking gaan.

Sturen

Ga progressiegericht sturen. Als je functioneel verantwoordelijk bent voor de taken die jij en je collega uitvoeren, dan mag je sturen. Je communiceert dan de gewenste progressie (bv in termen van positieve resultaats- of gedragsbeschrijvingen) en vraagt je collega hoe hij ervoor kan zorgen dat die gewenste progressie wordt bereikt. Hier kun je meer lezen over progressiegericht sturen.

Progressiewens

Collega’s hebben ten opzichte van elkaar geen mandaat om te sturen, zoals een leidinggevende dat wel kan. Maar collega’s kunnen wel aan elkaar vragen of de ander wil bijdragen aan het bereiken van progressie in de toekomst: de progressiewens. Hier kun je lezen hoe je een dergelijk gesprek kunt voorbereiden en voeren.

Leidinggevende

Mocht het toch niet voldoende lukken om betekenisvolle progressie te boeken met je collega, dan kun je jullie leidinggevende op een progressiegerichte manier erbij betrekken. Je vertelt dan aan je leidinggevende op welke positieve toekomst je uit bent, en wat het oplevert wanneer die gewenste situatie is bereikt. Je vraagt je leidinggevende vervolgens wat hij zou kunnen en willen doen om te helpen deze gewenste situatie te bereiken.

]