Competent leidinggeven, praktijkgids voor resultaten met anderen door Nico Smid is een mooi vormgegeven boek, bedoeld voor iedereen die wel eens in een leidinggevende rol zit. En dat is dus vrijwel iedereen. Dat inzicht alleen al maakt het boek de moeite waard; iedereen vervult wel eens een sturende rol en dus is het voor iedereen relevant om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.
Het boek begint met een handige samenvatting waarin de lezer snel een overzicht krijgt welk deel van het boek het meest relevant voor hem of haar is. Deel I van het boek geeft een overzicht wat wel en niet werkt in leidinggeven en waarom. Deel II is bedoeld om je leiderschapskwaliteiten te verbeteren. De korte alinea’s en duidelijke schrijfstijl maken het boek toegankelijk. De heldere groene kleur en witte letters plus de pagina’s met statements geven het boek een prettige uitstraling.
Het inhoudelijk fundament van dit boek is de evolutiepsychologie. Dat geeft een heldere focus. De lezer kan zelf bepalen of deze invalshoek hem of haar voldoende aanspreekt. Groot voordeel van de invalshoek is de gedragsgerichtheid ervan. Deze gedragsgerichtheid maakt dat de lezer grip kan krijgen op zijn of haar eigen leiderschapscompetenties. Want, zoals de auteur stelt: bij leidinggeven gaat het om je wat je doet.
De auteur gaat ervan uit dat het grondig kennen van jezelf en het al dan niet hebben van talent belangrijk is bij het ontwikkelen van je leiderschapsvaardigheden. Hoewel die invalshoek mij niet zo aanspreekt, zullen veel mensen die uitgaan van het doorslaggevende belang van het kennen van je sterktes en talenten hiermee goed uit de voeten kunnen.
Kortom: een aanbevelenswaardig boek, zowel qua inhoud als qua vormgeving.