Hieronder vinden jullie een paar suggesties die aansluiten bij de tweede en derde sessie:

 1. N.a.v. ‘nee’-zeggen: Progressiegericht nee zeggen: verzoek, belang, alternatief
 2. Lees een paar van de bijdragen die je ziet wanneer je op deze link klikt en bedenk een manier om je eigen progressie te monitoren de komende weken
 3. Lees 6 principes van progressiegericht sturen en bekijk Progressiegericht sturen in vogelvlucht (video)
 4. Lees Het leren-en-presteren-model
 5. Verdiep je in progressiegericht sturen door deze animatie te bekijken, naar deze podcast te luisteren en dit artikel te lezen. Probeer daarna een paar stuurvragen te formuleren voor vaak voorkomende situaties in jouw werk waarin sturen aan de orde is.
 6. Lees Hoe progressiegerichte intervisie de wijsheid in een team kan stimuleren

Video/Presentatie:

Progressiegericht Nee zeggen

Bekijk deze video van Ed Deci over autonomie-ondersteuning. Vervolgens kun je deze samenvatting bekijken.

Eduardo Briceño over de leerzone en de presteerzone

 

Hieronder vinden jullie zes suggesties. Zou je er drie willen kiezen die je aanspreken om te doen ter voorbereiding op de tweede trainingssessie?

 1. Let de komende weken eens op hoe je het lukt om het perspectief van je gesprekspartner te onderzoeken en er op aan te sluiten, zonder je eigen ideeën of meningen erin te vermengen. Lees ter ondersteuning dit artikel van oordeel naar onderzoek  en luister naar deze podcast gesprekssamenwerking en als-dan-plannen
 2. Lees een paar van de bijdragen die je ziet wanneer je op deze link klikt en bedenk een manier om je eigen progressie te monitoren de komende weken
 3. Bekijk de lijst 33 Progressiegerichte technieken. Pik uit deze lijst 2 of 3 dingen die je nieuwsgierig maken en lees daar meer over. Bedenk vervolgens hoe je wilt benutten wat je hebt gelezen. 
 4. Lees Zie boosheid als een alarmbel en Wat kan er buiten de buitencirkel?
 5. Lees iets over enkele progressiegerichte begrippen zoals de negativiteitsbiaseerst aansluiten dan doorschakelen, het reciprociteitsprincipede groeimindseten technieken zoals de cirkeltechniek en het 7-stappenmodel.
 6. Verdiep je in de CPW zeven stappen aanpak door deze animatie te bekijken en naar deze podcast te luisteren en in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 7 te lezen

Beste deelnemers,

Wij (Gwenda Schlundt Bodien en Coert Visser) verheugen ons erop jullie binnenkort te ontmoeten voor de eerste sessie van de introductietraining progressiegericht werken.

Data & Tijden

De data en tijden van de training zijn als volgt:

 • Sessie 1 op 20 september van 13.00-17.00 uur
 • Sessie 2 op 5 oktober van 13.00-17.00 uur
 • Sessie 3 op 1 december van 13.00-17.00 uur

Voor elke sessie is de inloop vanaf 12.30 uur.

Deze internetpagina

Deze internetpagina is alleen bedoeld voor jullie groep en dient ter ondersteuning bij de training. Op deze pagina komen artikelen, podcasts, filmpjes en suggesties te staan.

Boeken

Ter ondersteuning bij de training krijg je twee boeken. Die zijn bedoeld als naslagwerk en geven telkens na afloop van een sessie een tip welke stukjes in de boeken je kunt lezen ter voorbereiding op de volgende sessie.

Wat kun je lezen?

Ben je nog niet zo bekend met progressiegericht werken? Dan kun je even grasduinen op de volgende twee websites en enkele artikelen die je met name aanspreken lezen.

Wat kun je doen ter voorbereiding?

Als je je wilt voorbereiden op de eerste trainingssessie dan vind je hieronder drie suggesties. Zou je er eentje uit willen kiezen en die willen doen?

 1. Voer op onze twee sites in het zoekvenster een zoekterm in (sturen, motivatie, progressie, groeimindset) en lees op elke site 1 artikel dat je interessant lijkt. De sites kun je hier vinden: Coert’s site en Gwenda’s site
 2. Loop door de inhoudsopgave van het boek Progressiegesprekken en het Handboek Progressiegericht Coachen, selecteer twee stukjes die je nieuwsgierig maken en lees die stukjes.
 3. Let de komende week aan het einde van elke dag op welke (kleine) progressie je die dag hebt geboekt ten aanzien van iets dat belangrijk voor je is. Maak een notitie van die (kleine) progressie.

Centrum Progressiegericht Werken