Beste allemaal,

Als je je buddy spreekt is het de bedoeling dat jullie uitwisselen wat jullie allebei willen gaan gebruiken in je gesprekken en wat je al hebt gebruikt in je gesprekken. Ook is het de bedoeling dat je elkaar helpt door bijvoorbeeld een progressiegericht stuurgesprek voor te bereiden of een stukje te oefenen.

Hier zijn zes nieuwe suggesties die aansluiten bij de sessie op 9 januari. Zou je er weer drie willen kiezen en die willen doen voor de volgende trainingssessie?

 1. Bereid een gesprek voor dat je binnenkort wilt gaan voeren met een medewerker (dit hoeft geen lastige situatie te zijn, het mag net zo goed een gesprek zijn waar je niet tegenop ziet maar waarin je wel graag de progressiegerichte technieken wilt uitproberen). Gebruik dit modelletje om te bepalen of je een gesprek helpend of sturend wil gaan starten.
 2. Lees in het boek Progressiegesprekken het hoofdstuk met de titel De intentie bewust te kiezen voor je rol (hoofdstuk 7). Bekijk daarna dit filmpje over het kantelmodel
 3. Lees deze twee artikelen over autonome motivatie (artikel 1 en artikel 2) of luister naar deze podcast. Maak na afloop een aantekening van wat je het meest interessant en bruikbaar vindt.
 4. Reflecteer de komende weken drie keer per week op de (kleine) progressie die je hebt bereikt die dag. Maak elke keer even een korte aantekening van die progressie.
 5. Bekijk dit filmpje over de groeimindset nog eens en lees dit stukje over mijn groeimindsetexperiment van 2016. Lees vervolgens in het boek Progressiegesprekken hoofdstuk 5. En probeer tenslotte in je gesprekken  procesfeedback te geven in plaats van persoonsgerichte feedback. Lees eventueel dit stukje nog even om op te frissen wat procescomplimenten zijn.
 6. Bekijk hier het filmpje over ‘het progressieprincipe’ van Teresa Amabile nog een keer

Beste allemaal

Leuk om met jullie te zijn gestart afgelopen vrijdag! Hieronder vind je zes suggesties die aansluiten bij wat we op dag 1 behandelden. Wil je er drie kiezen die je aanspreken en die doen voor de volgende trainingssessie? Die sessie is op 9 januari van 9.00-12.00 uur op de Baanhoek in Sliedrecht.

 1. let de komende weken op welke dingen er naar je zin lopen op je werk. Maak elke dag even een korte notitie, bijvoorbeeld in je telefoon, van de dingen die wel goed liepen die dag.
 2. let in je gesprekken de komende weken eens vooral op dat je aansluit bij het perspectief van je gesprekspartner. Lees eventueel dit stukje ‘van oordeel naar onderzoek’.
 3. kies op pagina 43, 44 en 45 van het boekje 100 progressiegerichte interventies een paar formuleringen die je aanspreken en benut die in je gesprekken.
 4. lees dit stukje: in tien minuten een groeimindset opwekken en probeer het eens uit in je eigen team
 5. bereid een stuurgesprek voor aan de hand van het voorbereidingsformuliertje van een  stuurgesprek dat in je map zit en voer het eventueel.
 6. zoek een andere deelnemer die ook de training progressiegericht leidinggeven volgt, ga even met die persoon wandelen of lunchen en praat met elkaar over wat jullie met name interessant en bruikbaar vinden van wat we op dag 1 hebben behandeld.

Hier vind je het filmpje van Carol Dweck: the learning mindset

Beste deelnemers aan de training progressiegericht leidinggeven,

Op 14 december 2018 start de training progressiegericht leidinggeven waaraan je deelneemt. Het doel van de training is om de progressiegerichte aanpak te leren kennen, zodat je dat wat je interessant en bruikbaar vindt kunt gaan toepassen in je werk als leidinggevende. Deze internetpagina is alleen voor jullie trainingsgroep beschikbaar en hierop komen artikelen, filmpjes en suggesties te staan ter ondersteuning van de training.

Ter voorbereiding op de eerste trainingsdag zou ik je willen vragen om uit de onderstaande drie suggesties er een te kiezen die je aanspreekt en die te doen:

 1. Schrijf de komende weken op drie dagen per week op wat je die dag hebt bereikt. Welke kleine vooruitgang heb je die dag geboekt? Neem je aantekeningen op 14 december mee.
 2. Lees dit artikel getiteld ‘de zelfdeterminatietheorie in vogelvlucht’ of luister naar deze Podcast van dat artikel
 3. Let de komende weken in je gesprekken op wanneer je kunt merken dat je gesprekspartner tevreden is over de interactie met jou.

En verder zou ik je willen vragen om je antwoord aan mij te mailen op deze vraag: ‘Waaraan zou je na afloop merken dat de training progressiegericht leidinggeven je iets heeft opgeleverd?’ (mail naar gwendaschlundtbodien@kpnmail.nl)

Graag tot binnenkort!

Gwenda Schlundt Bodien
Hier vind je mijn linked-in profiel
Hier vind je een linkje naar ‘wat is progressiegericht leidinggeven?’
Hier vind je mijn boeken: