In een progressiegericht coachingsgesprek wordt de cliënt gemotiveerd om na te gaan denken over wat hij wil bereiken en hoe hij dat kan bereiken. De interactie bij progressiegericht coachen is daartoe respectvol, oordeelloos, vragend, subtiel en vriendelijk. Wat is de reden daarvan? En hoe werkt het dat cliënten juist met een dergelijke mindset van de coach vooruit komen?
Ten eerste komen zowel de coach als de cliënt in een positieve stemming. Als mensen positieve emoties ervaren openen zij zich, zien zij meer details en worden zij creatiever. Door creatief te kunnen nadenken over wat je wilt bereiken en hoe je dat kunt bereiken, zie je mogelijkheden en meerdere opties. Negatieve emoties zorgen ervoor dat we de dingen zwart-wit gaan zien en een tunnelvisie krijgen, waardoor we ons kunnen gaan blindstaren op het probleem of de enige uitweg die we nog zien. Als we kunnen denken in mogelijkheden, neemt ons optimisme toe dat de problemen oplosbaar zijn en zien we meer en meer opties.
Mensen hebben de neiging om zich gebeurtenissen in hun leven te herinneren die samenhangen met de stemming waarin ze verkeren. Als mensen vrolijk zijn, herinneren ze zich meer gebeurtenissen waarbij ze zich vrolijk voelden (mood congruence). Hebben we een zorgelijke uitdrukking op ons gezicht, dan herinneren we ons meer gebeurtenissen waarin we zorgelijk waren (expression congruence). Door iemand te vragen wat er goed is gegaan de afgelopen tijd, of welke progressie hij al heeft bereikt, ontstaat een positieve stemming bij die persoon. Door die positieve stemming schiet de persoon meer positieve dingen te binnen. Herinneringen aan wat er goed ging, wat er goed werkte en welke progressie er al is bereikt en hoe. Deze herinneringen zijn nuttig, want ze brengen de persoon vaak op inhoudelijke ideeën voor toekomstige progressie. Door zelf een glimlach op je gezicht te hebben als je in gesprek bent met iemand roep je een glimlach op in het gezicht van je gesprekspartner (mimicking), waardoor die zich vrolijker gaat voelen en door de vrolijke stemming zich meer en meer positieve gebeurtenissen herinnert. De aanmoedigende, vriendelijke gezichtsuitdrukking van bijvoorbeeld een coach heeft een effect op de gezichtsuitdrukking van de cliënt en vervolgens op wat de cliënt zich herinnert.
Een positieve emotie is geen doel op zich, maar heeft wel een belangrijke functie in een progressiegerichte interactie. Progressie boeken terwijl je je boos, moedeloos of angstig voelt is moeilijk. Voel je je positief, veilig en creatief dan is het makkelijker de gewenste situatie te beschrijven en op ideeën te komen hoe je die kunt bereiken.
Verder op in deze nieuwsbrief de tweede en derde reden.